Ekonomiye yeni kavramlar: Marketflasyon, nasflasyon, iptalflasyon

Ekonomiye yeni kavramlar: Marketflasyon, nasflasyon, iptalflasyon
İktisatçı Hayri Kozanoğlu, ekonomi literatüründeki terimlerin hayatımıza girmesiyle, ekonomiye ironik bir bakışla; marketflasyon, nasflasyon, iptalflasyon, seyrekflasyon gibi yeni kavramlar getirdi.İktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu,...
İktisatçı Hayri Kozanoğlu, ekonomi literatüründeki terimlerin hayatımıza girmesiyle, ekonomiye ironik bir bakışla; marketflasyon, nasflasyon, iptalflasyon, seyrekflasyon gibi yeni kavramlar getirdi.

İktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik duruma ironik bir bakış açısı getirdi.

Sosyal medya hesabından ekonomik görünüme ilişkin değerlendirmeler yapan Prof. Dr. Kozanoğlu, mevcut koşulların halkın yaşamına nasıl etki ettiğine dair yaratıcı kavramlar türetti.

Kozanoğlu'nun kavramları şöyle:

"Marketflasyon: Ürünün miktarının azalması, kalitesinin düşmesi ve fiyatının artması durumunun aynı anda görülmesi demektir. Özellikle emekliler market alışverişlerinde bu gerçeği her gün tecrübe ederler.

Nasflasyon: Fiyatlar artarken dini gerekçelerle habire faiz indirip enflasyonu patlatmak!

İptalflasyon: Dar gelirli yurttaşların ürünün miktarı mı azalmış, kalitesi mi düşmüş, fiyatı mı artmış ona bakmadan et, peynir, pastırma, zeytinyağı gibi “lüks” gıda maddelerini hayatlarından silmesi.

Seyrekflasyon: Yüksek enflasyon ortamında insanların alışkanlıklarından vazgeçmek zorunda kakması; iki çay içerken bire indirmesi, üç günde bir kahve ısmarlarken bunu haftada bire düşürmesi, sinemaya-tiyatroya ayda bir gidebilmesi vb…"

— Hayri Kozanoğlu (@HayriKozanoglu) January 27, 2024