El Kaide’nin lideri İHA ile öldürüldü

El Kaide’nin lideri İHA ile öldürüldü
El Kaide lideri Eymen El-Zevahiri, CIA’in Afganistan’da insansız hava aracı ile düzenlediği saldırıda öldürüldü. ABD Başkanı Joe Biden, televizyonlardan canlı yayımlanan konuşmasında, “Adalet yerini buldu ve bu terörist...

El Kaide lideri Eymen El-Zevahiri, CIA’in Afganistan’da insansız hava aracı ile düzenlediği saldırıda öldürüldü. ABD Başkanı Joe Biden, televizyonlardan canlı yayımlanan konuşmasında, “Adalet yerini buldu ve bu terörist lider artık yok” dedi.

Konuşmasında operasyonun detaylarına da yer veren Biden, “Başkan Bush, Obama ve Trump dönemlerinde bıkıp usanmadan Zevahiri’yi aramıştık. İstihbarat ekibimiz bu yılın başlarında Zevahiri’nin yerini tespit etti. Aile üyeleriyle yeniden bir araya gelmek için Kabil’in merkezine taşınmıştı” dedi.

Biden, “Bu görev dikkatle planlandı, diğer sivillere zarar verme riskini titizlikle en aza indirdi ve bir hafta önce, koşulların uygun olduğu söylendikten sonra, onun işini bitirmek için son onayı verdim ve görev başarılı oldu” açıklamasını yaptı.

Biden, operasyonda aile üyelerine zarar gelmediğini ve sivil can kaybı yaşanmadığını da sözlerine ekledi.


11 EYLÜL SALDIRISININ ORGANİZATÖRÜ
2011’de ABD güçlerinin Usame bin Ladin’i öldürmesinin ardından El Kaide’nin başına geçen Zevahiri’nin, 2001’de yaklaşık 3 bin kişinin hayatını kaybettiği 11 Eylül
saldırılarının organizatörü olmakla suçlanıyordu. 

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, Zevahiri’nin Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir evin balkonunda öldürüldüğünü söyledi.

Sahada Amerikan askerlerinin olmadığını sözlerine ekleyen yetkili, Zevahiri’nin Afganistan’daki varlığının, Taliban’ın 2020’de Katar’ın başkenti Doha’da ABD ile imzaladığı ve ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin yolunu açan anlaşmanın “açık ihlâli” olduğunu kaydetti.

Biden’ın konuşmasından önce bir Taliban sözcüsü, ABD’nin geçen pazar günü Kabil’in bir yerleşim bölgesinde İHA saldırısı düzenlediğini açıklamıştı. Sözcü, saldırının, “uluslararası hukukun açık ihlali” olarak nitelendirmişti. Sözcü, “Bu tür eylemler son 20 yılın başarısız deneyimlerinin tekrarıdır. ABD’nin, Afganistan’ın, bölge ülkelerinin çıkarlarına ters düşmektedir” dedi.