Eleştirsek de birbirimize bağlıyız, bağımlıyız

Eleştirsek de birbirimize bağlıyız, bağımlıyız
Son seçimlerde aday olmayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, veda turları kapsamında dün İstanbul’daydı. Merkel, Tarabya'daki Huber Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile biraraya geldi. Erdoğan, Huber Köşkü’nün balkonunda...

Son seçimlerde aday olmayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, veda turları kapsamında dün İstanbul’daydı. Merkel, Tarabya'daki Huber Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile biraraya geldi. Erdoğan, Huber Köşkü’nün balkonunda Merkel’e boğaz hakkında bilgi verdi.

Erdoğan, Merkel'e Rizeli ressam Selahattin Kara'nın yaptığı ve Ortaköy'ün resmedildiği bir tablo hediye etti. Yaklaşık bir saat süren görüşme sonrası ise iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’nin NATO müttefiki olarak bizim için önemli bir partner olduğunu belirten Merkel, “İnsan hakları ve bireysel özgürlükler konusunda eleştirdim. Her zaman bunu da dile getirdim. Tabii ki çözüm aradık farklı bakış açılarımız olabilir jeostratejik açıdan birbirimize bağlıyız bağımlıyız” dedi.

Merkel, “Taliban konusunda, mülteciler konusunda Afrika konusunda da detaylı bir şekilde görüştük. Her zaman ortak çıkarlarımız var. Sonraki federal hükümet de böyle görecektir” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: BAŞKANLIK SİSTEMİYLE KOALİSYONLARDAN KURTULDUK

Erdoğan, koalisyon hükümetlerinin çalışmayı her zaman zorlaştırmasından yakındı ve “Geçmişte bizdeki koalisyon hükümetleri de çok çok başarısız olmuştur, hiçbir netice alamamıştır.  Ama bizim başkanlık sistemine geçmemizle birlikte biz bu koalisyonlardan kurtulduk ve yoğun bir çalışmanın içerisine girdik.  Temennimiz odur iki yeni yönetimle bu başarılı süreci aynen devam ettiririz” açıklamasını yaptı.

MERKEL: BAŞKANLIK SİSTEMİNİ İSTEMİYORUZ

Erdoğan’ın ardından, “Benim koalisyon ortaklarımla çalışmaktan mutlu olmadığım anlaşılmasın” açıklaması yapan Merkel, “Alman hükümetlerinin özelliği şudur; koalisyonlar bizim yapımıza uygundur. Biz bir başkanlık sistemi uygulamak istemiyoruz. Ama Türkiye ile iyi ilişkilerimizi sürdürmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

AB ile Türkiye arasındaki göç mutabakatına ilişkin bir soru üzerine Merkel, "Mülteci anlaşması, AB ile Türkiye arasında bir anlaşma. Almanya aslında bir himayeci olarak burada çalışıyordu. İnsan kaçakçılığını engellemek istiyoruz. AB'nin bu konuda Türkiye'yi desteklemesi bir gereklilik, bir şart" ifadesini kullandı.