Emekliye ek zam ödemesinde tarih belli oldu: 2024'te emekli olacaklar da zamdan yararlanacaklar mı?

Emekliye ek zam ödemesinde tarih belli oldu: 2024'te emekli olacaklar da zamdan yararlanacaklar mı?
Emekliye yapılan yüzde 5'lik ek zamla birlikte, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aldığı en düşük emekli aylığı 10 bin liraya yükseltildi. Ek zamdan 2024'te emekli olanlar yaralanabilecek mi? İşte detaylar...Ekonomim'de yer alan habere...
Emekliye yapılan yüzde 5'lik ek zamla birlikte, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aldığı en düşük emekli aylığı 10 bin liraya yükseltildi. Ek zamdan 2024'te emekli olanlar yaralanabilecek mi? İşte detaylar...

Ekonomim'de yer alan habere göre; Ocak 2024 emekli zammı 5 puanlık ek zam ile yüzde 42,6 seviyesine yükseltildi. SSK ve Bağ-Kur en düşük emekli maaşı yılın 10 bin TL olarak uygulanacak. 4A ve 4B kategorisinde yer alan SSK ve Bağ-Kur'lular ise yüzde 5 ek zam ve en düşük emekli aylığının 10 bin liraya çıkarılmasından doğan maaş farkı ödemesini Meclis düzenlemesi sonrasında alacak. Peki, zamlı emekli maaşları ne zaman yatacak? Yeni emekliler de ek zamdan yararlanacak mı?

Emekliye ek zam ne kadar verildi?

SSK ve Bağ-Kur emeklisine, ilave yüzde 5 zam verildi. En düşük emekli maaşı da 10 bin liraya yükseltildi. Milyonlarca emeklinin beklediği kararları, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının ardından açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu farkın yarattığı rahatsızlığı gördüğümüz için, yeni bir adım atıyoruz. SSK ve Bağ-Kur emeklisinin 6 aylık artış oranı 42,6'ya yükseliyor" açıklamasında bulundu.

Emekliye ek zam ödemesi ne zaman?

Ek zamla ilgili kanun teklifi perşembe günü TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Gelecek hafta ise Genel Kurul’da görüşülerek yasalaşacak. Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin ek zamdan kaynaklı maaş farkları hesaplarına yatırılacak.

Yeni emekliler de ek zamdan yararlanacak mı?

Kanun teklifine göre, ek zam 2024 yılından önce bağlanmış aylıklar ile 2024 yılında bağlanacak tüm malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarına yansıtılacak. Buna göre, kanun yürürlüğe girmeden önce emeklilik dilekçesi verenler ile kanun yürürlüğe girdikten sonra emeklilik dilekçesi verenler dahil 2024 yılı içinde emeklilik başvurusu yapacak veya aylık bağlanacak herkes 5 puanlık ilave zamdan ve 10.000 TL’ye yükseltilen en düşük emekli aylığı uygulamasından yararlanacak. Ek zamdan SSK ve BAĞ-KUR kapsamında dul ve yetim aylığı alanlar da aynen yararlanacak.

Vergi indiriminden yararlanan engellilerin emekliliğinde yaş şartı aranmadığından, daha az primle emekli oluyorlar. Prim ödeme gün sayısı emekli aylıklarının belirlenmesinde önemli kriterlerden birini oluşturuyor. Vergi indiriminden yararlanarak emekli olanların aylıkları bu nedenle normal emeklilere göre daha düşük bağlanıyor. Ancak, ek zamdan yararlanma konusunda aralarında bir fark söz konusu olmayacak.

e-Devlet’teki emekli maaşı ne anlama geliyor?

Henüz emekli olmamış 4/a ve 4/b’lilerin emekli aylığı tutarları e-Devlet’te şu an yüzde 37,57 zamlı olarak görünüyor. Maaş bilgileri, ek zamma dair kanun yürürlüğe girdikten sonra yüzde 42,57 zamma göre tekrar güncellenecek.

Emekliye ek zam ne zaman hesaplara yatacak?

SSK, Bağ-Kur emeklisi 17-28 Ocak tarihleri arasında yüzde 37,57'lik kök maaş zammı ile ödemeleri alacak. Yüzde 5 refah payı ve 10 bin TL en düşük emekli maaşı düzenlemesinden doğan maaş farkları ayrıca hesaplara yatacak.

En düşük emekli aylıklarında ilave zam farkı nasıl hesaplanacak?

Kök aylığı 7500 liranın altında olanların kök aylıkları yüzde 37.57 artırılacak. Bu artırım sonrasında bu tutarın altında kalanlar 7500 lira ödenecek, 7500 lirayı geçenlere de yeni tutar ödenecek. Yasal düzenlemenin ardından kök aylıklar yüzde 42.57 zam oranına göre yeniden hesaplanacak. Buna göre 10 bin liranın altında kalan aylıklar bu tutara tamamlanacak.

Dün itibarıyla 7500 lira aylık alanlar yasa çıktıktan sonra 2 bin 500 lira daha ödenecek. Kök aylığı 10 bin lirayı geçenler de yeni tutar üzerinden hesaplanan farkı alacak. Örneğin; Aralık ayında kök aylığı 7 bin 200 lira olan yüzde 37.57 zamla birlikte 9 bin 905 lira alacak. Yasa çıktıktan sonra yüzde 42.57 oranına göre hesap yapılacak aylık 10 bin 265 liraya çıkacak. Bu kişiye 360 lira ilave zam farkı yatacak.

Ek zamla birlikte işçi, esnaf, çiftçi aylıkları ne kadar olacak?

SSK (2000 öncesi) 7 bin 616 lira olan emekli aylığı yüzde 42.6 artışla 10 bin 860 liraya çıktı. SSK (2000 sonrası) 4 bin 723 lira olan kök aylık 6 bin 735 liraya çıkacak ancak bu tutar 10 bin liraya tamamlanacak. Kök aylığı 6 bin 818 lira olan en düşük Bağ-Kur emeklisinin aylığı 9 bin 722 liraya, Bağ-Kur tarım işçilerinin kök aylığı da 5 bin 420 liradan 7 bin 729 liraya çıkarken bu tutarlar 10 bin liraya tamamlanacak.

Dul ve yetimin aylığı ne kadar olacak?

Vefat eden SSK, Bağ-Kur emeklilerinin yakınlarına ödenen ölüm aylıkları da yüzde 42.6 oranında artacak. Dul ve yetimlere ölüm aylıkları dosya bazında ödeniyor. Ölen eşin aylığının yüzde 50'sini karısı, yüzde 25'ini kızı alıyorsa 10 bin liranın 5 bin lirasını eş, 2 bin 500 lirasını da kızı alır.