Enflasyon da dolar da Allah’a emanet

Enflasyon da dolar da Allah’a emanet
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın son enflasyon raporunda enflasyon tahminlerini yükseltti. 2021 enflasyon tahmini, yüzde 14,1’den yüzde 18,4’e çıkarıldı. 2022 yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 7,8’den yüzde...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın son enflasyon raporunda enflasyon tahminlerini yükseltti. 2021 enflasyon tahmini, yüzde 14,1’den yüzde 18,4’e çıkarıldı. 2022 yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 7,8’den yüzde 11,8’e yükseltildi. Sunumda Başkan Şahap Kavcıoğlu’nun kur ve cari denge arasındaki bağlantıya dair söyledikleri ise tartışma yarattı. Kavcıoğlu, cari fazla verildiği zaman uzun soluklu fiyat istikrarını yakalamanın mümkün olacağını iddia etti. Kavcıoğlu aynı zamanda cari denge sağlandığında kurun üzerindeki baskının azalacağını dile getirdi.

KAVCIOĞLU KONUŞURKEN DOLAR YİNE YÜKSELDİ
Kavcıoğlu’nun sunumu sırasında Dolar/TL kuru günlük yükselişini yüzde 1’in üzerine taşıyarak 9,65 seviyesinin, euro 11.16’nın üzerine çıktı. Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 447 baz puan seviyesine çıktı. Türk Lirası bu yıl gelişen ülke para birimleri arasında en fazla değer kaybeden para birimi oldu.

“FİYAT ARTIŞLARI GEÇİCİ”
TCMB, geçen haftaki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini 200 baz puan düşürerek yüzde 16’ya indirmişti. Piyasanın beklemediği bu faiz indirimi karşısında TL’deki değer kaybı hızlanmıştı.
TCMB Başkanı, faiz indiriminin nedeniyle ilgili, “Uzun süredir sıkı para politikası uyguladık, son 1 yılda 11 puan faiz yükseltmiştik. Enflasyondaki gidişatı etkileyen bu arz şoklarının geçici olduğunu düşünüyoruz. İndirime gitme nedenimiz, geçici sıkıntıları dışarıda tutarak kendimize bir alan gördük” dedi.

Kavcıoğlu, “Cari fazla verdiğimizde çok daha sağlıklı bir fiyat istikrarına kavuşmuş olacağız. Yüksek cari açıkla dezenflasyonist ortamın fiyat istikrarını sağlamadığını gördük. Cari fazlayı nasıl vereceğimizi ve bunun için merkez bankasının üzerine düşeni ne kadar ve nasıl yaptığını tartışmamız lazım” diye konuştu.
TCMB’nin kur hedeflemesi yapmadığını tekrar dile getiren Kavcıoğlu, “Cari denge sağlandığında kur üzerinde de denge sağlanacaktır. Cari açığı kapamayı kur artışıyla sağlama hedefimiz yok” dedi.