ENFLASYON RAKAMLARI FED’İN ELİNİ RAHATLATTI

ENFLASYON RAKAMLARI FED’İN ELİNİ RAHATLATTI
ABD’de beklentilerin altında kalan ekim ayı enflasyon verilerinin ardından ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırım hızını yavaşlatacağı görüşleri güçlenirken, analistler, Banka’nın tek bir veriye bakarak nihai hedefini...

ABD’de beklentilerin altında kalan ekim ayı enflasyon verilerinin ardından ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırım hızını yavaşlatacağı görüşleri güçlenirken, analistler, Banka’nın tek bir veriye bakarak nihai hedefini değiştirmeyeceğini, ne kadar süre sıkı duruşun sürdürüleceğinin önemli olduğunu vurguluyor.

ABD’de ekim ayında yıllık enflasyonun yüzde 7.7 ile 9 ayın en düşük seviyesine gerilemesi ve çekirdek enflasyonun yıllık yüzde 6.3 ile 40 yılın zirvesinden geri çekilmesi, agresif sıkılaşma sürecinin yavaşlayacağı beklentilerini artırdı.

Veri öncesi belirsizliğini koruyan Banka’nın aralık ayı toplantısına ilişkin beklentiler ise yüzde 81’lik ihtimalle 50 baz puan lehine şekillendi.

Analistler, sıkılaşma sürecinin daha küçük adımlarla da olsa devam edeceğinin unutulmaması gerektiğini belirterek, Fed’in enflasyon beklentileri açısından nihai hedefe ne zaman ulaşacağının kritik olacağını vurguladı.