Erdoğan, 30 kilometre temizlikte ısrarlı

Erdoğan, 30 kilometre temizlikte ısrarlı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, enerji başta olmak üzere Türkiye-Rusya ilişkileri, tahıl koridoru ve terörle mücadele dahil bölgesel konuları ele alındı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, enerji başta olmak üzere Türkiye-Rusya ilişkileri, tahıl koridoru ve terörle mücadele dahil bölgesel konuları ele alındı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan görüşmede, PKK/YPG/PYD'nin Suriye'nin kuzeyindeki bölücü faaliyetleri ve Türkiye'yi hedef alan terör saldırılarının devam ettiğine dikkat çekti. Erdoğan, 2019 yılındaki Soçi Mutabakatı'na uygun şekilde teröristleri ilk planda sınır boyunca en az 30 kilometre derinliğe kadar temizlemenin önem ve öncelik arz ettiğini belirtti. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre ise tahıl anlaşmasının birbirine entegre unsurlardan oluştuğunu ve bu durumun en muhtaç ülkelerin ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Rusya'dan sevkiyatların önündeki engellerin kaldırılmasını gerektirdiğini vurguladı.

Liderlerin 2019 tarihli Rus-Türk Soçi Mutabakatı'nın hükümlerine uyulması bağlamında Suriye'de çözümü ele aldığını aktaran Kremlin, iki ülkenin savunma ve dışişleri bakanlıklarının bu konuda yakın temasta olacaklarını belirtti.

Putin ve Erdoğan'ın başta doğalgaz sektöründekiler olmak üzere ortak enerji projelerinin özel önem taşıdığını vurguladığını ifade eden Kremlin, Gazprom Başkanı Aleksey Miller'in İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaptığı görüşme ışığında Türkiye'de kurulması planlanan doğalgaz merkeziyle ilgili inisiyatif hakkında görüş alışverişi yapıldığını bildirdi.

ZELENSKİ İLE DE GÖRÜŞTÜ
Erdoğan, dün Ukrayna Cumhurbaşkanı Vldimir Zelenski ile de görüştü. Erdoğan, Ankara’da ağırladıkları Ukraynalı yetim çocuklar ve refakatçilerinden oluşan bin 33 kişilik grupla eşi Emine Erdoğan’ın yakından ilgilendiğini iletti. Erdoğan, Zelenski’nin G-20 Zirvesi’nde açıkladığı barış planının hayata geçirilmesine yönelik çabalara verilebilecek katkıları da değerlendirdiklerini ifade etti.