Erdoğan-Miçotakis gerginliğini NYT yazdı: “Miçotakis’in sözünü kesti, bağrışmalar duyuldu”

Erdoğan-Miçotakis gerginliğini NYT yazdı: “Miçotakis’in sözünü kesti, bağrışmalar duyuldu”
ABD’nin önde gelen gazetelerinden The New York Times, Avrupa’daki baş diplomatik muhabiri Steven Erlanger’ın imzasıyla, “Seçimler yaklaşırken Erdoğan yeniden Yunanistan’la ortamı kızıştırıyor” başlıklı bir yazı...

ABD’nin önde gelen gazetelerinden The New York Times, Avrupa’daki baş diplomatik muhabiri Steven Erlanger’ın imzasıyla, “Seçimler yaklaşırken Erdoğan yeniden Yunanistan’la ortamı kızıştırıyor” başlıklı bir yazı yayımlandı.

Independent Türkçe’nin aktardığına göre, Avrupa kıtasındaki ülkelerin liderleri ilk kez düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısında Prag’da bir araya geldi. Avrupalı bir diplomata ve orada bulunan iki üst düzey Avrupalı yetkiliye dayandırılan habere göre, Erdoğan, 6 Ekim’deki basına kapalı akşam yemeğinde 44 lidere seslenen Miçotakis’in lafını kesmiş.

Bağrışmaların duyulduğu tartışmada Erdoğan, Miçotakis’i Ege’nin doğusundaki anlaşmazlıkla çözme konusunda samimiyetsizlikle suçlamış. Cumhurbaşkanı, Avrupa Birliği’ni de eleştirerek üyeleri Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden yana taraf olmakla eleştirmiş.

Haberde odada kalanların rahatsız olup sinirlendiği de öne sürüldü.

Bu yemekten ayrılarak Prag Kalesi’nde basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, bir Yunan gazetecinin “Bir gece ansızın Yunanistan’a gelebiliriz derken ne kastediyorsunuz? Yunanistan’a gerçekten saldırmayı mı düşünüyorsunuz?” sorusuna “Yani, konuyu anlamışsın aslında” diye yanıt vermişti.

PROTOKOL KAİDELERİNİ BİLMEYEN ADAM
Ertesi gün İstanbul’da gazetecilerin “Miçotakis’le tartışma yaşandı mı?” diye sorması sonrasında Erdoğan şöyle demişti:
“Bende böyle bir yüz görüyor musun? Bir defa protokol kaidelerini bilmeyen bir adam. Kendisinin konuşması programda olmamasına rağmen ben ana konuşmacılardan bir tanesiydim, konuşmamı yaptım, masama geçtim. O da kimden nasıl izin aldı, ben bilmiyorum, oraya çıktı, bana laf yetiştirmeye kalktı. Onun cevabına ben cevap mı vereyim? Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanı böyle bir seviyeye düşer mi? Sadece onun orada birkaç kelamını dinleyerek onunla yetindim. Doğru dürüst kimse de alkışlamadı.”

The New York Times’ın haberinde gelecek seçimler öncesinde Erdoğan’ın siyasi ve ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğu ve NATO’daki müttefiki Yunanistan’a karşı normalde ultra milliyetçilerin ve savaş çığırtkanlarının kullandığı dille seslendiği ifade edildi.

İstanbul merkezli araştırma kuruluşu EDAM›ın direktörü Sinan Ülgen, Erdoğan›ın eylemlerinin geçmişten gelen köklü sorunlarla da ilgisi olduğunu söyledi. Ülgen, silahlı çatışma ihtimalini düşük görse de böyle bir şey olursa şaşırmayacağını ifade ediyor.

Miçotakis de gelecek yaz düzenlenmesi planlanan seçimlere hazırlanıyor. New York Times, muhalif gazetecilerin ve siyasetçilerin telefonlarına yüklenen casus yazılım skandalıyla boğuşan Yunanistan Başbakanı’nın ülkedeki milliyetçilerin desteğini almak için geçmiş meseleleri fırsat olarak görebileceğini de bildirdi.