Erdoğan randevusu belirsiz

Erdoğan randevusu belirsiz
Büyükelçiler krizinin sona ermesiyle gözler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu ay sonu Roma’daki G-20 zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden’la yapacağı belirtilen görüşmeye çevrilmişti. Ancak Beyaz Saray’ın açıklaması,...

Büyükelçiler krizinin sona ermesiyle gözler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu ay sonu Roma’daki G-20 zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden’la yapacağı belirtilen görüşmeye çevrilmişti. Ancak Beyaz Saray’ın açıklaması, görüşmenin belirsiz olduğunu ortaya koydu. Anadolu Ajansı, 28 Eylül’de geçtiği haberde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ekim ayı sonunda İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi’nde ABD Başkanı Joe Biden ile görüşeceğini duyurmuştu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, düzenlediği basın toplantısında, gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan ve Biden’ın bu hafta sonu Roma’da yapılacak G-20 Zirvesinde görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine Psaki, “Daha önce de söylediğimiz gibi programda boşluklar var, ikili görüşmelere ilişkin programa son halini vermeye çalışıyoruz. Bildiğiniz üzere Biden, Türk mevkidaşı ile ilk yurt dışı ziyaretinde haziranda bir araya geldi. Şu anda tahmine açık çok şey var. Umarım her geçen gün daha çok detayı netleştirmiş oluruz” dedi. Psaki, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın, Biden’ın programına ilişkin daha detaylı açıklamayı Avrupa uçağında yapacağını da belirtti. Psaki, “Türkiye önemli bir NATO müttefikimiz ve birçok alanda birlikte çalıştığımız bir ülke olmaya devam etmektedir» ifadesini kullandı.

Psaki, Osman Kavala ile ilgili son gelişmelere ilişkin ABD’nin tutumunun sorulması üzerine, Türkiye dahil birçok ülkedeki tutuklamalar hakkında kaygılarını sıklıkla dile getirdiklerini belirtti.

G-20 Zirvesi 30-31 Ekim tarihlerinde İtalya’nın başkenti Roma’da yapılacak. Biden’ın sadece G-20 zirvesi öncesinde Katolik âleminin ruhani lideri Papa Francis ile görüşeceği biliniyor.

ABD Ankara Büyükelçisini Senato onayladı

ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD’nin Ankara Büyükelçiliğine aday gösterdiği Jeff Flake, Senato Genel Kurulunda onaylandı. Flake'in, yakın zamanda ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield'den görevi devralması bekleniyor.

Biden yönetiminden Bartholomeos’a destek

Fener Rum Patriği Bartholomeos ABD gezisi çerçevesinde Başkan Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü. ABD, Ruhban Okulu’nun açılmasının “Biden yönetiminin önceliği olmayı sürdürdüğünü” bildirdi.
Blinken ile görüşmesi sonrasında ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmede Türkiye’de 1971 yılında kapatılan Ruhban Okulu’nun statüsünün ele alındığı belirtildi. Açıklamada, “Ruhban Okulu’nun yeniden açılması Biden yönetimi için bir öncelik olmayı sürdürmektedir” ifadeleri yer aldı.