Erdoğan umutlu, neden yeniden başlamasın?

Erdoğan umutlu, neden yeniden başlamasın?
Türk dış politikasındaki temel değişiklikler sürüyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilişkilerin düzeltilmesi için “Seçim sonrası” işaret edilirken Mısır ile devlet başkanı düzeyinde görüşme yapılması dikkat...

Türk dış politikasındaki temel değişiklikler sürüyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilişkilerin düzeltilmesi için “Seçim sonrası” işaret edilirken Mısır ile devlet başkanı düzeyinde görüşme yapılması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Zalim ve katil” olarak nitelendirdiği ve “Asla görüşmem” dediği Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Es-Sisi ile Katar’da verdiği samimi pozu değerlendirdi ve yeniden birliktelik için sinyal verdiklerini söyledi.

Erdoğan, Katar’da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası açılış töreninden dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Açılış resepsiyonda Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile görüşmesiyle ilgili bir soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

TEK İSTEK AKDENİZ
“Bir süreç başlayabilir demiştik. Böyle bir sürecin başlaması için burada bir adım atılmış oldu ve hayırlısıyla görüşmeleri yaptık. Temennim odur ki önce bakanlarımızla başlayan bir süreci, daha sonra inşallah üst düzey görüşmelerle iyi bir noktaya taşıyalım istiyoruz. Çünkü olaya ben şöyle bakıyorum; Türkiye-Mısır arası bir liderler buluşması değildir. Türk milleti ile Mısır halkının geçmişteki birlikteliği bizim için çok önemlidir. Yeniden niye olmasın, yeniden niye başlamasın? Bunların sinyalini verdik. İnşallah fevkalade bir hal olmadıktan sonra bu adımı hayırlısıyla atarız. Bizim tabii kendilerinden tek isteğimiz bu görüşmelerle birlikte, bize karşı Akdeniz’de tavır içinde olanlara yönelik burada biz barışı ikame edelim, onunla beraber yolumuza inşallah devam edelim.»

MISIR SİNYALİ ALDI
Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi Bessem Radi, iki liderin görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığını söyledi.

Radi, “Görüşmede, İki ülkeyi birbirine bağlayan tarihi bağların derinliği vurgulandı” dedi.

Radi, görüşmenin önemli olduğunu belirterek, “Bu görüşmenin, taraflar arasındaki ikili ilişkilerin gelişmesinin başlangıcı olacağı konusunda da anlaşmaya varıldı” ifadelerini kullandı.