‘Erdoğan’ın ‘İnsan Hakları Eylem Planı’ prompterda kaldı’

‘Erdoğan’ın ‘İnsan Hakları Eylem Planı’ prompterda kaldı’
1 DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2 Mart 2021 tarihinde büyük bir törenle kamuoyuna duyurduğu ‘İnsan Hakları Eylem Planı’nın 6...

1 DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2 Mart 2021 tarihinde büyük bir törenle kamuoyuna duyurduğu ‘İnsan Hakları Eylem Planı’nın 6 aylık karnesini çıkardı. TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Yeneroğlu, eylem planının sözde kaldığını kaydederek, “Göstermelik işlerle Türkiye’nin hiçbir sorunu çözülmez” dedi.
‘DAHA ADİL BİR DÜNYA MÜMKÜN’ DİYE KİTAP YAZDIRIYORSUNUZ AMA…
Yeneroğlu, “Sayın Cumhurbaşkanı, ‘Daha Adil Bir Dünya Mümkün’ diye kendi adınıza kitap yazdırıyorsunuz ama dünya adalet sıralamasında 128 ülke arasında neden 107. sıraya düştüğümüz gerçeğiyle yüzleşmiyorsunuz. Artık bu iktidardan bu ülkeye hiçbir iyilik bekleyemeyiz. İnsan Hakları Eylem Planı prompterda kaldı.” ifadelerini kullandı. Yeneroğlu’nun hazırladığı raporun ayrıntıları ve değerlendirmelerinden öne çıkan başlıklar şöyle:
CEZAEVİNDE ANNESİYLE YÜZLERCE ÇOCUK VAR
“Hükümet tarafından vaat edilen; ceza ve infaz koşullarının iyileştirilmesine ilişkin altı vaadin hiçbirisi yerine getirilmedi. Cezaevinde hala annesiyle beraber yüzlerce çocuk bulunmakta. Hasta ve yaşlı mahkumlar tahliye edilmemektedir.
YASAL DÜZENLEME YOK
Eylem Planı’nın 3 ve 6 aylık hedeflerinde vaat edilen hakim ve savcıların teminatları ve özlük hakları iyileştirilmemiştir. Tayinlere esas olacak bölge düzenlemesi ve coğrafi teminat sağlanmamıştır.
İHTİSAS MAHKEMELERİ YOK
Finans, sendika, imar, kamulaştırma, vergi, bilişim suçlarına dair ihtisas mahkemeleri kurulmamıştır. Hakimlerin farklı görev alanlarındaki mahkemelere atanması uygulaması da devam ettirilmektedir.
AVUKATLARIN MALİ HAKLARI İYİLEŞTİRİLMEDİ
Yargının üçüncü sacayağı olan avukatlık mesleğine ilişkin hedeflerin hiçbirisi gerçekleştirilmemiştir. Zorunlu müdafii ve vekillik hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esaslarda değişiklikler yapılmamış, avukatların mâli hakları iyileştirilmemiş, adil yargılanma hakkını geliştirecek iyileştirmeler gerçekleştirilmemiştir.
130 HEDEFİN SADECE 36’SI GERÇEKLEŞTİ
Sonuç olarak İnsan Hakları Eylem Planı’nda 1 aylık hedefte yer alan 6 hedefin hiçbirisi gerçekleştirilmemiştir. 3 aylık 40 hedeften 16’sı, 6 aylık hedefteki 84 hedeften ise sadece 20’si gerçekleştirilmiştir. Toplamda ise 130 hedeften sadece 36 tanesi gerçekleştirilmiştir.