Erdoğan'ın sözlerine Kıbrıs'tan tepki: 'Alaycı yayılmacılığa dayalı bir söylem'

Erdoğan'ın sözlerine Kıbrıs'tan tepki: 'Alaycı yayılmacılığa dayalı bir söylem'
Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türkiye'nin müdahalesi olmasaydı, bugün ne Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olurdu ne de Kıbrıs Türkleri kalırdı" sözlerine tepki gösterdi. Açıklamada...
Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türkiye'nin müdahalesi olmasaydı, bugün ne Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olurdu ne de Kıbrıs Türkleri kalırdı" sözlerine tepki gösterdi. Açıklamada "Tehdit, saldırganlık ve alaycı yayılmacılığa dayanan bu söylem uluslararası meşruiyetle tamamen çelişmektedir" denildi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs hakkındaki son açıklaması adada tepkiye neden oldu. Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sert tonda kaleme alınan bir yazılı açıklama ile Erdoğan'a yanıt verdi.

Gazete Duvar'ın aktardığı bilgilere göre açıklamada, "Tehdit, saldırganlık ve alaycı yayılmacılığa dayanan bu söylem, Avrupa Birliği (AB) ilke ve değerleri, Birleşmiş Milletler Tüzüğü ve uluslararası meşruiyetle tamamen çelişmektedir" denildi.

Kıbrıs Haber Ajansı'nın paylaştığı, Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yayınlanan yazılı açıklamaya göre, Lefkoşa, Erdoğan'ın son açıklaması sonrasında diplomatik alanda harekete geçti. Kıbrıs Cumhuriyeti, Erdoğan'ın demecini 'kesin bir dille kınadığını' belirterek, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) de dahil olmak üzere uluslararası toplumu bilgilendirmek için gerekli tüm adımları attığını açıkladı.

Açıklamada, 1974'ten sonra adanın kuzeyinde süren statükoya 'işgal' tanımlaması getirilirken "Türkiye Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları Türk zulmünün kurbanlarına bir hakarettir ve uluslararası topluma işgalcinin gerçek niyetlerini hatırlatmaktadır" denildi.

"İşgal altındaki Kıbrıs'ta Türk askeri varlığının pekiştirilmesi..."

Açıklamada, '50 yıllık işgalin sürmesi, Kıbrıslıların temel özgürlüklerinin ve temel insan haklarının ihlal edilmeye devam edilmesiyle' birlikte, "Tehdit, saldırganlık ve alaycı yayılmacılığa dayanan bu söylem, Avrupa Birliği (AB) ilke ve değerleri, Birleşmiş Milletler Tüzüğü ve uluslararası meşruiyetle tamamen çelişmektedir" değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, Erdoğan'ın sözlerinin 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğü ve güvenliğine yönelik devam eden tehdidin kanıtını teşkil ettiği, sahada devam eden ihlalleri ve işgal altındaki Kıbrıs'ta Türk askeri varlığının pekiştirilmesini yansıttığı' belirtildi.

Bakanlık, Erdoğan'ın demecinin, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesini amaçlayan müzakerelerin yeniden başlatılması çabalarını baltalamaya yönelik olduğu iddiasını da dile getirdi.

Erdoğan ne demişti?

18 Mart Pazartesi akşamı katıldığı iftar yemeğinde konuşan Erdoğan, Kıbrıs'ta tepkilere neden olan açıklamasında, "1974 Barış Harekatında ülkemizin dört bir köşesinden subayı, astsubayı, eriyle tam 498 Mehmedimiz şehit oldu. Tüm baskılara rağmen, şayet Türkiye'nin müdahalesi olmasaydı, bugün ne Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olurdu ne de Kıbrıs Türkleri kalırdı. Hatta belki de güneye yüklenmiş olsaydık, bugünün bir evladı olarak söylüyorum, artık güney-kuzey diye bir şey kalmaz, tamamen Kıbrıs bizim olurdu" demişti.