‘Erkekler daha çok sigara içiyor, sağlığına dikkat etmiyor’

‘Erkekler daha çok sigara içiyor, sağlığına dikkat etmiyor’
Dünyada pandemi nedeniyle kadın ve erkeklerin eşit sıklıkla enfekte olduğu ancak ölenlerin birçoğunu erkeklerin oluşturduğu biliniyor. Bu durumun altında pek çok biyolojik, davranışsal ve toplumsal neden olduğu belirlendi. Araştırmalarla...

Dünyada pandemi nedeniyle kadın ve erkeklerin eşit sıklıkla enfekte olduğu ancak ölenlerin birçoğunu erkeklerin oluşturduğu biliniyor. Bu durumun altında pek çok biyolojik, davranışsal ve toplumsal neden olduğu belirlendi. Araştırmalarla enfekte olan erkeklerin daha fazla acı çekmeye meyilli olduğu olasılığı saptandı. Bu kapsamda belirlenen davranışsal farklılıklar arasında erkeklerin sağlığına daha az dikkat etmesi, daha fazla sigara içmesi ve daha az sağlıklı beslenmesi yer aldı. Ayrıca erkekler genellikle bir doktora görünmeden önce kadınlara göre daha uzun süre bekliyor.
KALP HASTALIKLARI YAYGIN
Erkeklerin virüsten daha çok ölmesine ilişkin diğer bir görüş ise, erkeklerde önceden varolan belli hastalıkların daha yaygın olması. Bilim insanları, ACE2 reseptörünün erkeklerin hastalığa karşı savunmasız olmasında önemli bir rol oynayabileceğini düşünüyor. ACE2 reseptörleri koronavirüslerin neden olduğu Kovid-19, SARS ve MERS hastalıkları için bir tür geçit görevi görüyor.

ÖSTROJEN VE BAĞIŞIKLIK

Araştırmacılar, kadın bağışıklık sisteminin erkeklerden daha esnek olduğunu da belirtti. Bunun ana nedeni ise kadın cinsiyet hormonu östrojen. Östrojen bağışıklık sistemini uyarıyor, böylece patojenlere karşı daha hızlı ve daha agresif davranıyor. Erkek hormonu testosteron ise vücudun kendi savunmasını engelliyor.