ERMENİSTAN SİVİLLERE FÜZE İLE SALDIRDI

ERMENİSTAN SİVİLLERE FÜZE İLE SALDIRDI
Cephede Azerbaycan ordusu karşısında varlık gösteremeyen Ermenistan sivillerin yoğun olduğu bölgelere füze ile saldırılarını sürdürüyor. Son olarak yine Gence ve Mingeçevir’i şehirleri hedef alındı. Binalar yıkıldı,...

Cephede Azerbaycan ordusu karşısında varlık gösteremeyen Ermenistan sivillerin yoğun olduğu bölgelere füze ile saldırılarını sürdürüyor. Son olarak yine Gence ve Mingeçevir’i şehirleri hedef alındı. Binalar yıkıldı, enkaz altında insanlar kaldı. Azerbaycan yetkilileri saldırıda 13 sivilin öldüğünü 40 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Ermenistan Ordusu Azerbaycan'ın ikinci büyük kenti Gence ve Mingeçevir'e füze saldırısı düzenledi. Saldırıya Gence’liler gece geç saatte uykuda yakalandı. Saldırıda 20’den fazla bina yıkıldı. Enkaz altında insanlar kaldı. Füzenin düştüğü çevrede bütün binalar patlamadan olumsuz etkilendi. Patlamanın şiddeti ile etrafa yayılan eşyalar, acımasızlığı da gözler önüne serdi.
Saldırıda 13 sivil hayatını kaybetti. 40 kişi de yaralandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev hayatını kaybedenlerden ikisinin çocuk olduğunu duyurdu.
Dağlık Karabağ yönetimi füze saldırısını üstlendi. Fransız haber ajansı AFP'nın aktardığına göre Dağlık Karabağ yönetimine bağlı milis güçleri, Azerbaycan ordusunun Cuma akşamı Hankendi ve Şuşa kentine yönelik bombardımanını artırdığını, buna son verilmesi için böylesi bir yanıt verdiklerini açıkladı.
Azerbaycan yetkilileri Mengeçevir kentine düzenlenen saldırının füze savunma sistemleriyle etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
İlk açıklamayı yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hacıyev, "Ermenistan, zalimce sivillere saldırmaya başladı. Bu Ermenistan'ın terör politikasını göstergesidir. Ermenistan yeni füze sistemleri getirdi ve Azerbaycan şehirlerine saldırdı. Saldırıda can kayıpları var" dedi.
Hacıyev son açıklamasında saldırıda 40 civarında sivilin yaralandığını ve ikisi çocuk 10'dan fazla sivilin de hayatını kaybettiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı ayrıca, Azerbaycan Mayın Temizleme Kurumu ANAMA'ya göre, Gence'ye atılan füzelerin SCUD/Ebrus Taktik Balistik füzeleri olduğunu söyledi.
Olay yerinden toplanan parçaların bunu kanıtladığını bildiren Hacıyev "Yoğun sivil nüfusun bulunduğu bir bölgeyi SCUD füzesiyle hedef almak, Ermenistan'ın siyasi ve askeri liderlerinin ahlaksızlığını ve şizofrenik kafa yapılarını gösteriyor" dedi.

ALİYEV: BİZ HİÇBİR ZAMAN SİVİLLERE SALDIRMAYACAĞIZ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev saldırı sonrası sabah saatlerinde kameralar karşısına geçerek ulusa seslendi.
"Bu namert hareketler Azerbaycan halkının iradesini kıramayacak" diyen Aliyev'in açıklamaları şöyle: "Biz hiçbir zaman sivillere saldırmayacağız. Ermenistan'a savaş meydanında cevap vereceğiz. Yoksul Ermenistan bu kadar silahı nereden alıyor? Kim bunlara silah veriyor? Kaçak yollarla silahlar gönderiliyor."
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ulusa sesleniş konuşmasında Fuzuli kent merkezi ile Koçahmetli, Çimen, Cuvarlı, Pirahmetli, Musabeyli, Işıklı ve Dedeli köylerinin Ermenistan'ın işgalinden kurtarıldığını da açıkladı.

FUZULİ 1993'DE İŞGAL EDİLDİ

Azerbaycan ordusu topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyonda daha önce de Fuzuli'nin bazı köylerini Ermenistan güçlerinden temizlemişti. Fuzuli ilinin kent merkezi ve köylerinin çoğu, 1993'te Ermenistan ordusunca işgal edilmişti.

TÜRKİYE’DEN SALDIRIYA ÇOK SERT TEPKİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ermenistan'ın ateşkese rağmen savaş suçu işlediğini söyledi ve "Ermenistan'ın saldırılarına sessiz kalanlar ve onları cesaretlendirenler savaş suçlarına ortak olmaktadırlar. Ermenistan ve destekçileri bu katliamların hesabını mutlaka vereceklerdir" dedi.
Savunma Bakanı Hulusi Akar, Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov ile telefonda görüştü ve görüşmede son duruma ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.
Savunma Bakanlığı'nda yapılan yazılı açıklamada, Bakan Akar'ın saldırıları kınadığı ve "Ermenistan savaş suçu işlemeye, 'ateşkes', 'müzakere' çağrısı yapanlar ise bu saldırıları uzaktan izlemeye devam etmektedir. Sivillere yönelik balistik füzelerle yapılan saldırıların emrini verenler mutlaka bunun hesabını verecek, bu vahşete sessiz kalanları da tarih asla affetmeyecektir" ifadelerini kullandığı belirtildi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter hesabından "Azerbaycan'ın Gence ve Mingeçevir şehirlerine gerçekleştirdiği saldırılarla savaş ve insanlık suçu işleyen Ermenistan'ı şiddetle kınıyorum. Kardeş Azerbaycan halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, haklı davalarında yanlarında olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyorum" açıklamasında bulundu.

Birleşmiş milletler KINADI

Birleşmiş Milletler de (BM), Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmalardan ve sivil nüfusa etkilerinden derin endişe duyulduğunu belirterek, sivillere yönelik her türlü saldırıyı güçlü şekilde kınadı.
BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, Ermenistan'ın Gence'ye düzenlediği füze saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Antonio Guterres'in devam eden çatışmalardan derin endişe duyduğunu söyledi.
3 haftadır süren çatışmaların yükünü sivil nüfusun çektiğine işaret eden Haq, ''Sivillerin yaşadığı bölgelere yönelik her türlü hedefi ve saldırıyı güçlü bir şekilde kınıyoruz.'' dedi.

Bakü'deki İran Büyükelçiliği de saldırıyı kınadı

İran ajansı ISNA'nın aktardığına göre İran temsilciliği "Kentlere ve masum insanlara yönelik bu saldırılar tüm uluslararası normları çiğnemektir, savaş suçudur ve bir an önce durdurulması gerekir" ifadelerini kullandı, hayatını kaybedenlere başsağlığı ve yaralılara şifa diledi.