Esad icraat istiyor

Esad icraat istiyor
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ancak Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden askerlerini çekmesi halinde görüşebileceğini söyledi.RIA-Novosti'ye demeç veren Beşar Esad, "(Herhangi bir görüşme)...

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ancak Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden askerlerini çekmesi halinde görüşebileceğini söyledi.

RIA-Novosti'ye demeç veren Beşar Esad, "(Herhangi bir görüşme) Türkiye'nin Suriye topraklarından tamamen ve herhangi bir belirsizlik olmadan çekilmeye hazır olduğu noktaya ulaşmamızla bağlantılıdır" ifadesinde bulundu.

Esad'ın açıklamaları, 2011 Suriye iç savaşından sonra Erdoğan ve Esad arasında kopan bağları onarmaya çalışan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinden bir gün sonra geldi.

Türkiye'nin Şam yönetimine muhalif isyancı gruplara verdiği desteğe atıfta bulunan Esad, Ankara'nın ayrıca "terörizme verdiği tüm desteği kesmesi" gerektiğini belirtti. Esad, "Erdoğan ile görüşmem ancak bu şekilde gerçekleşebilir" açıklamasında bulundu. Esad, "Suriye'deki savaşın sona ermesine yol açmayacaksa herhangi bir görüşmenin ne önemi olabilir ve neden düzenlensin ki?" sorusunu da yöneltti.

Resmi ziyaret için gittiği Rusya'da Sputnik’e de konuşan Esad, Türkiye ile ülkesinin ilişkileri sorulunca, özetle şunları söyledi:

YABANCI GÜÇLER TOPRAKLARIMIZDAN ÇEKİLMELİ
“Rusya’ya güveniyoruz çünkü Türkiye ile temaslarımızı kolaylaştırmak için arabulucu rolü oynadı ve bunu, kendi politikasının üstüne kurulu olduğu temel prensipler çerçevesinde yaptı. Bu prensipler; uluslararası hukuka saygı, ülkelerin egemenliğini tanıma, terörizmin kabul görmemesi, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı, Suriye devletinin kendi toprakları üstündeki egemenliği ve burada yasadışı olarak bulunan yabancı güçlerin Suriye’den çekilmeleriydi. Suriyelilere haklarını, işgal edilmiş topraklarını ve toprakları üstünde tam egemenliğini geri vererek savaşın sonunu getirebilir. Bu yöne doğru ilerlememiz gerekiyor.”