Ev kiraları uçtu: Bin liralık ev 2 bin 500 lira!

Ev kiraları uçtu: Bin liralık ev 2 bin 500 lira!
Okulların yüz yüze açılma kararıyla üniversitelerine dönen öğrenciler, yeni inşaat sayısının azalması ve artan yabancı sayısı kira fiyatlarını tırmandırdı. İstanbul'da birçok bölgede yüzde 60'ın üzerinde artış...

Okulların yüz yüze açılma kararıyla üniversitelerine dönen öğrenciler, yeni inşaat sayısının azalması ve artan yabancı sayısı kira fiyatlarını tırmandırdı. İstanbul'da birçok bölgede yüzde 60'ın üzerinde artış var. Avcılar'da 1000 liralık evler 2 bin 500 liraya kiracı buluyor. Kiracılar ise bu tablodan şikâyetçi.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, artış oranlarının bölgesel bazda değiştiğini anlattı: "Anadolu Yakası'nda Kadıköy, Bostancı, Göztepe gibi semtlerde yüzde 60'ın üzerinde artışlar var. 1-2 sene önce 3 bin TL'ye bulduğunuz evi, şu anda 4-5 bin TL'den aşağı bulamıyorsunuz. 3 artı 1 evler zaten uçmuş durumda, 7 bin TL, 8 bin TL, 10 bin TL diye gidiyor. Avrupa Yakası'nda da bu hikaye Avcılar'da başladı."

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük de kira artışlarındaki yüksekliğe dikkati çekerek, kendilerine bu konuda çok sayıda şikâyet geldiğini anlattı. Kiralarda özellikle bazı bölgelerde fahiş fiyat artışı olduğunu vurgulayan Küçük, şunları kaydetti:

"Ev sahipleri TÜFE kuralına uymuyor, daha da arttırmak istiyor ve çeşitli bahanelerle mevcut kiracıyı çıkarıp daha yüksek kirayla evlerini kiraya vermek istiyor. Mevcut kiracıların, tüketicilerin karşılaştığı en büyük sorun bu. Piyasada herkes fiyatların artacağı beklentisine girdi. Yakın zamanda okullar açılıyor, üniversiteye yeni öğrenciler gelecek, tayinler var. Ev sahipleri, bunları da bahane yaparak kiraları artırıyorlar. Burada mutlaka bir denetime ve gözetime ihtiyaç var."