Evliya Çelebi

Evliya Çelebi
Milletvekili seçildiği Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) ayrıldıktan sonra geçtiği Memleket Partisi’nden de istifa eden Bağımsız İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, AK Parti’ye katıldı. Çelebi’nin AK Parti’ye geçişi...

Milletvekili seçildiği Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) ayrıldıktan sonra geçtiği Memleket Partisi’nden de istifa eden Bağımsız İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, AK Parti’ye katıldı. Çelebi’nin AK Parti’ye geçişi sonrası RTÜK’te boşalan bir üyelik İYİ Parti’den yeniden AK Parti’ye geçti.

Kararını Twitter hesabından duyuran Çelebi’nin katılımıyla AK Parti’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) sandalye sayısı 287’ye yükseldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini partisine davet ettiğini ve yoluna “Cumhur İttifakı çatısı altında, AK Parti’de devam edeceğini” duyuran Çelebi, açıklamasında “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin namuslu ellerinde yetişen asker kökenli bir milletvekili olarak yol haritamı çizen şehitlerimiz ve beni bugünlere getiren aziz milletimizdir. Açıktan tarafım. PKK-Öcalan severlerin hoş görüldüğü denklemlerde olmam düşünülemez” ifadelerini kullandı.

Çelebi, Cumhur İttifakı’nın “terörle mücadele politikalarından” da övgüyle söz ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

ERGENEKON DAVASINDA YARGILANDI
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde teğmenken, Ergenekon davasında 18 Eylül 2008’de tutuklanan ve 41 ay cezaevinde yatan Çelebi, 2014 yılında hakkındaki suçlamalardan beraat etti.

2018 genel seçimlerinde CHP’den İzmir Milletvekili seçilen Çelebi, Ocak 2021’de istifa ederek Muharrem İnce’nin genel başkanı olduğu Memleket Partisi’nin kuruluşunda yer aldı.

25 Şubat 2022’de Memleket Partisi’nden de ayrılan Çelebi, son dönemlerde AK Parti politikalarına verdiği destekle biliniyordu.

RTÜK ÜYELİĞİ AK PARTİ’YE GEÇTİ
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, üyelik seçimini bir süredir bekletiyordu.

HAKLI ÇIKMAZSAM SİYASETİ BIRAKACAĞIMA SÖZ VERİYORUM
Çelebi, Ergenekon mağdurlarından ve eski silah arkadaşlarından gelen tepkilere şu sözlerle yanıt verdi:

“FETÖ kumpaslarında kader arkadaşlığı yaptığım komutanlarıma, kardeşlerime, sevdiklerini kaybetmiş ailelerimize sesleniyorum:
Başımın tacısınız. Söylediklerimde, hassasiyetlerimde haklı çıkmazsam, bunu teyit etmezseniz siz istediğiniz an siyaseti bırakmayı söz veriyorum.”

ALLAH KİMSEYİ BU DURUMA DÜŞÜRMESİN
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Çelebi’nin AK Parti’ye katılımına ilişkin yaptığı değerlendirmede RTÜK’ün üye yapısındaki değişime dikkat çekerek “Mehmet Ali Çelebi bir RTÜK üyeliği karşısında birlikte mücadele ettiği, görev yaptığı kumpaslarla hapis yattığı, bazılarının hayatını kaybettiği silah arkadaşlarını satmıştır. Biz; bu bayrak, bu vatan, bu toprak için yemin içmiş bir teğmenin cezaevindeki nikahına şahitlik etmiştik. Bugün bir RTÜK üyeliği için silah arkadaşlarını satan birinin ‘U’ dönüşüne şahitlik ediyoruz. Allah kimseyi Mehmet Ali Çelebi’nin durumuna düşürmesin” dedi.

SOYLU’NUN TWEET’İ GÜNDEM OLDU
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çelebi’nin CHP’li sıfatıyla Meclis kürsüsünden yaptığı bir konuşma için “Kahraman Jandarmamıza Meclis kürsüsünden iftira atan Mehmet Ali Çelebi ihanet içerisindedir. Bir dönem şanlı ordumuzda maalesef görev yapan bu fersude, benzer görevleri yapıp Milletimizi katleden şerefsiz fetöcüler gibi davranmaktadır” ifadelerini kullanmıştı.

Soylu’nun bu mesajını CHP’li milletvekilleri Ali Mahir Başarır ve Burhanettin Bulut hatırlattı. Bulut daha sonra Soylu’ya, “Hoşgeldin yok mu” diye sordu.

Çelebi, 2 ay önce çoğu eleştirel yaklaşık 5 bin tweet’ini silmişti. Eleştirilere ise “Hesabı aktif olarak yöneten abiden kendi attığı tweetleri temizlemesini istedim” demişti.

ERGENEKON MAĞDURLARINDAN TEPKİ
Çelebi’nin hamlesine Ergenekon- Balyoz mağdurlarından ve eski silah arkadaşlarından da çok sayıda tepki geldi.

Emekli Amiral Semih Çetin, “Demek ki yolun sonuna geldin. Yazıklar olsun” mesajını paylaştı. Emekli SAT Komandosu Ali Türkşen, “Yansın bu dünya, başka da bir şey demeyeceğim” dedi. Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz ise, “Stockholm sendromunun en son tezahürü” ifadesini kullandı.

BideBunuİzle yayınında konuşan Emekli Amiral Türker Ertürk ise, “Hırsı, aklının, yeteneklerinin, Mustafa Kemal Atatürk’e sadakatinin önüne geçmiş. Çelebi o dönem Alevi olduğu için hedef olmuştu, bir direnç gösterdiği için değil. Çelebi kendisine ve TSK’ya kumpas kuranların yanına gitti. Görüyorum ki celladına aşık olmuş ona diyebileceğim bir şey yok,” sözlerini sarf etti.