Eylemciler Irak parlamentosunu terk etmiyor

Eylemciler Irak parlamentosunu terk etmiyor
Irak’taki Sadr Hareketi yanlıları, başkent Bağdat’ta hükümet binalarıyla yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge’deki protestolarının üçüncü gününde, “erken seçim, eski Başbakan Nuri el-Maliki’nin...

Irak’taki Sadr Hareketi yanlıları, başkent Bağdat’ta hükümet binalarıyla yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge’deki protestolarının üçüncü gününde, “erken seçim, eski Başbakan Nuri el-Maliki’nin yargılanması ve yargı yönetiminin değiştirilmesini” talep ediyor.

Yeşil Bölge’yi çevreleyen beton bariyerleri yıkan Mukteda es-Sadr destekçileri, girdikleri Meclis binasında süresiz oturma eylemi başlattı. Burada sık sık ABD, İran ve eski Başbakan Nuri el-Maliki karşıtı sloganlar atılıyor.

Uluslararası bölge adı da verilen Yeşil Bölge’yi koruyan askerler ise protestoculara müdahale etmeksizin nöbetlerini sürdürüyor. Protestocular ayrıca erken seçim, yargı yönetiminin değiştirilmesi, yolsuzluk yapanların yargılanması gibi talepleri yerine gelene kadar Yeşil Bölge’yi terk etmeyeceklerini belirtiyor.


Irak Silahlı Kuvvetler Komutanlığı’nın güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi milislerinin eylemcilere karşı silah ve gaz bombası kullanmasını yasakladığı belirtildi. Haşdi Şabi’nin ise karara uyup uymayacağıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. 

Sadr Hareketi destekçileri, Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı Muhammed Şiya Sudani’yi açıklamasının ardından başbakan adayını protesto etmek amacıyla sokaklara dökülmüş, 29 Temmuz’da beri Yeşil Bölge ve Irak Parlamentosu’nu işgal eylemi başlatmıştı.

Sadr Grubu destekçilerinin parlamento binasındaki işgali sürerken, Sadr Grubu dışındaki bütün Şii tarafların çatısı altında toplandığı Koordinasyon Grubu da destekçilerine protesto çağrısında bulundu. Koordinasyon Grubu’na bağlı Meşruiyeti Destekleme ve Devlet Kurumlarını Koruma Koordinasyonu Komisyonu destekçileri, Bağdat’taki asma köprü yakınlarında toplanarak Yeşil Bölge’ye yürüdü.

Kalabalık grup, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi aleyhine slogan atarak geldiği Yeşil Bölge’de güvenlik güçlerinin kurduğu beton bariyerlerin ilkini aştı. Protestocuların Yeşil Bölge’deki ikinci bariyerleri geçmeye çalışması üzerine güvenlik güçleri tazyikli su ile müdahale etti. Çıkan olaylarda yaralananların olduğu bildirildi