FAS’TA İNSANLIK ÖLDÜ

FAS’TA İNSANLIK ÖLDÜ
İspanya’nın Kuzey Afrika’daki topraklarından Melilla kentindeki sınır hattında, Fas’tan İspanya’ya geçmeye çalışan göçmenlerin yarattığı izdihamda ilk belirlemelere göre en az 23 kişi hayatını kaybetti.İspanyol sivil...

İspanya’nın Kuzey Afrika’daki topraklarından Melilla kentindeki sınır hattında, Fas’tan İspanya’ya geçmeye çalışan göçmenlerin yarattığı izdihamda ilk belirlemelere göre en az 23 kişi hayatını kaybetti.

İspanyol sivil toplum örgütü Caminando Fronteras, izdihamda 37 göçmenin öldüğünü öne sürdü. İzdiham, bazı göçmenlerin ezilmesine bazılarının ise tel örgülerden düşerek yaşamını yitirmesine neden oldu. Fas İçişleri Bakanlığı, izdihamda 140 Faslı güvenlik görevlisinin de yararlandığını bildirdi.

Fas İnsan Hakları Derneği (AMDH) Yerel Başkanı Omar Naji, üyelerinin çok sayıda ağır yaralı insanın üst üste durduğunu gösteren görüntüler çektiğini söyledi. Naji, izdihamda yaralanan kişilerin saatlerce tıbbi yardım almadan beklemek zorunda kaldığını, bazılarının da beklerken hayatını kaybettiğini söyledi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, yaşanan izdihamla ilgili “Eğer sınırda yaşandığı görülenlerle ilgili bir sorumlu varsa o da insan kaçakçılığı yapan mafyalardır” dedi.

İnsan hakları örgütleri ise yaralıların saatlerce yardım almadan beklediği olayla ilgili Fas ve İspanya yetkililerinin kapsamlı bir soruşturma yapmasını talep etti.

MELİLLA’DA YAŞANANLAR
Melilla’daki Fas-İspanya sınırında 24 Haziran sabahı yaşanan olayda, Fas tarafındaki yaklaşık 2000 göçmen 10 metre uzunluğundaki dikenli tel örgülerin olduğu sınır hattına akın etmişti. Fas polisi ve İspanya makamları, düzensiz göçmenleri organize şekilde sınıra akın etmek, güvenlik güçlerine taş ve asit atarak saldırmakla suçlamıştı.