Fatih Portakal tarih verdi, asgari ücret iddiasını aktardı

Fatih Portakal tarih verdi, asgari ücret iddiasını aktardı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılında asgari ücrete ara zam yapılmayacağını açıklamıştı. Gazeteci Fatih Portakal, asgari ücretle ilgili gündem olan iddiayı paylaşırken, bayram ikramiyelerinde bir...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılında asgari ücrete ara zam yapılmayacağını açıklamıştı. Gazeteci Fatih Portakal, asgari ücretle ilgili gündem olan iddiayı paylaşırken, bayram ikramiyelerinde bir sürpriz olabileceğini duyurdu.

Asgari ücrete yeni yılda yapılan zammın ardından şimdi 'İkinci bir ara zam olacak mı?' sorusu tartışılıyor. Hükümetten yapılan açıklamalarda ikinci bir zammın olmayacağı belirtilmişti. Fatih Portakal asgari ücrete ikinci bir zam yapılacağı yönündeki iddiayı canlı yayında paylaşıp konuşulan tarihi açıkladı.

Portakal şunları ifade etti:

"Emekliler de tabi 3 bin TL'nin hayalini kuruyorlar ama şimdi bakın. O yasa tasarısı Meclis'te, bu hafta onaylanması bekleniyor ama bir sürpriz olabilir. 'Ne gibi' diyeceksiniz belki 3 bin TL'lik ikramiye bir tık yükseltilebilir.

Asgari ücret iddiası: İkinci bir zam gelebilir

İkinci bir şey konuşuluyor. Şeref Oğuz, asgari ücrete haziran ayında ikinci bir zam gelebileceğini ifade etti."

Şeref Oğuz ne demişti?

Deneyimli ekonomist Dr. Şeref Oğuz, asgari ücretle ilgili Ankara kulisleri ile işçi ve işveren sendikalarından aldığı bomba kulis bilgilerini ekonomim.com'a anlattı. Oğuz, Merkez Bankası'nın enflasyonun mayıs ayında zirveye ulaşacağını birçok raporunda açıkça belirttiğine dikkat çekerek, haziran ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeniden toplanacağını ifade etti.

Oğuz, özellikle işverenleri mevcut asgari ücretle İstanbul gibi büyükşehirlerde çalıştıracak personel bulamadığına değinerek, artış talebine bu kesimin de sıcak baktığını aktardı. Bölgesel asgari ücretin de değerlendirileceğine değinen Şeref Oğuz, şunları söyledi:

"Asgari ücrete yeniden artış yapılıp yapılmayacağı en çok merak edilen konuların başında geliyor. Evet asgari ücrette yeni bir düzenleme gelecek. Çünkü mayıs ayında enflasyon yüzde 75'i aştığı zaman çalışma barışının bozulmaması için asgari ücretin yeniden düzenlenmesi için hem talep var hem de beklentisi var.

Her ne kadar Cumhurbaşkanı yılbaşında asgari ücretin artık yılda bir kere açıklanacağını söylese bile bunun kararını kamu ya da Cumhurbaşkanı değil, enflasyonun kendisi verecek. Zira Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda, kamu, işveren ve işçinin yanısıra bir tane daha sandalye var orada. O sandalyede birisi oturuyor, gizli birisi. O sandalyede enflasyon oturuyor. Ve diyor ki; 'Çalışanın cebine ne koyarsan ben onu oradan almakla mükellefim'..."