Fatih tablosu sahte değil

Fatih tablosu sahte değil
Sosyal medyada paylaşılan bazı gönderilerde, İBB tarafından satın alınan Fatih Sultan Mehmet tablosunun, Bellini tarafından yapıldığı kesin olmadığından sahte olduğu iddia edildi. Ancak iddia doğru değil. Tablo Bellini atölyesinde...

Sosyal medyada paylaşılan bazı gönderilerde, İBB tarafından satın alınan Fatih Sultan Mehmet tablosunun, Bellini tarafından yapıldığı kesin olmadığından sahte olduğu iddia edildi. Ancak iddia doğru değil. Tablo Bellini atölyesinde yapılmış ve bu tabloyu orijinal yapmaya yetiyor. 

teyit.org'da yer alan habere göre, konuyla ilgili bilgi almak için Mimar Sinan Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nilüfer Öndin’e de ulaştı. Öndin’in aktarımına göre eserin Bellini atölyesinden çıkmış olması, ancak bizzat Bellini tarafından resmedildiğine dair kesin bir yargıda bulunulmaması eseri sahte yapmıyor. Rönesans dönemi sanatında atölyelerde kolektif bir üretim söz konusu.

Ayrıca İBB tabloyu Christie’s müzayede evinden satın aldı. Dünyanın en büyük müzayede evlerinden olan Christie’s, bünyesinde pek çok sanat tarihçi çalıştırıyor. Bu nedenle tablonun sahte olması pek mümkün görünmüyor.