Fidan kendisini gösterdi: AYM Gezi’ye ‘kalkışma’ dedi

Fidan kendisini gösterdi: AYM Gezi’ye ‘kalkışma’ dedi
AYM’nin Gezi Parkı eylemlerinde dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’a dair 26 Mayıs’ta verdiği hak ihlali kararının gerekçesi Resmî Gazete ’de yayınladı. Kararda, AYM’nin Gezi eylemlerinin tanımlanmasıyla ilgili...

AYM’nin Gezi Parkı eylemlerinde dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’a dair 26 Mayıs’ta verdiği hak ihlali kararının gerekçesi Resmî Gazete ’de yayınladı. Kararda, AYM’nin Gezi eylemlerinin tanımlanmasıyla ilgili içtihat değişikliği dikkat çekti.

DW Türkçe’nin haberine göre, Anayasa Mahkemesi daha önce ‘gösteri yürüyüşü’ olarak tanımladığı Gezi eylemlerini, dün yayımladığı Ali İsmail Korkmaz kararında ‘hükümete karşı kalkışma’ olarak değiştirdi. Değişiklikte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AYM’ye atadığı eski başsavcı İrfan Fidan’ın etkisinin olduğu düşünülüyor.


HÜKÜMET İÇİN KRİTİK DAVALARA BAKMIŞTI
Fidan, AKP açısından en kritik davaların savcısı olarak da biliniyor. Başsavcıyken Gezi Parkı soruşturmalarını yönetmiş, iş adamı Osman Kavala hakkındaki Gezi davasının da açılmasını talep etmişti. Fidan aynı zamanda 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet dosyasında aralarında Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve Rıza Sarraf’ın da bulunduğu 96 şüpheli hakkında takipsizlik kararı vermişti.

Bu arada AYM kararından bir ay önce 25 Nisan’da verilen Gezi Parkı davasındaki mahkûmiyet kararlarının da tanımlama değişikliğinde etkisi olduğu görüşü hâkim. Bu davada Gezi Parkı eylemleri ‘hükümeti devirmeye teşebbüs’ olarak görülürken Kavala ’ya ‘anayasal düzeni ihlale teşebbüs’ ten ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklara da 18 yıl hapis cezası verilmişti. Bu kararlar, İstinaf ve Yargıtay denetiminden geçtikten sonra AYM’ye taşınacak. O nedenle ‘gösteri yürüyüşü’ olarak tanımlanan eylemlerin ‘hükümete karşı kalkışma’ olarak değiştirmesinin alınacak kararda etkili olması bekleniyor.