Financial Times'tan seçim analizi: Erdoğan'ın az bir farkla kaybetmesi yargı, polis ve orduyla bağlılığını test edecek

Financial Times'tan seçim analizi: Erdoğan'ın az bir farkla kaybetmesi yargı, polis ve orduyla bağlılığını test edecek
İngiliz Financial Times gazetesi pazar günü yapılacak seçimlerle ilgili detaylı bir haber paylaştı. "Türkiye Seçimleri: Erdoğan En Büyük Rekabetiyle Karşı Karşıya" başlıklı haberde “21 yıl iktidarda kaldıktan sonra Cumhurbaşkanı,...

İngiliz Financial Times gazetesi pazar günü yapılacak seçimlerle ilgili detaylı bir haber paylaştı. "Türkiye Seçimleri: Erdoğan En Büyük Rekabetiyle Karşı Karşıya" başlıklı haberde “21 yıl iktidarda kaldıktan sonra Cumhurbaşkanı, ülkenin yönünü değiştirmeye kararlı birleşmiş bir muhalefetle sıkı bir yarışta” denildi.

Ekonomik bunalımın Erdoğan'ın popileritesini azalttığı belirtilen ancak geçmiş dönemlerde ekonomik sorunlara rağmen Erdoğan'ın seçimlerden galip ayrıldığı hatırlatıldı.

Haberde, “Muhalefetin zaferi, özellikle az bir farkla zaferi, Erdoğan’ın demokrasiye ve 20 yıldır kontrolünde olan yargı, polis ve orduya bağlılığını test edecek. Eğer Erdoğan bir dönem daha kazanırsa muhalefet, Türkiye’nin çok daha ağır bir baskıcı rejime girmesinden endişe ediyor” yorumu yapıldı.

"PANİK YOK AMA RAHAT DA DEĞİLLER"

Fakat Erdoğan’a yakın bir yetkilinin açıklamalarına da yer verildi. Haberde, “Erdoğan’ın destekçileri onun bir savaş içerisinde olduğunu biliyor. Seçim kampanyasıyla ilgili bilgisi olan bir kişi, “Panik yok ama rahat da değiller” dedi.

Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen düşünce kuruluşu Seta’dan bir uzman olan Ferhat Pirinççi de Financial Times’a konuştu. Pirinççi, “Erdoğan’ın kampanyası kendinden emin. Fakat çok çalışmaları gerektiğini ve seçimin bıçak sırtı olduğunu biliyorlar” dedi.

Seçimden çıkacak sonucu, “huzursuz muhafazakarların”, gençlerin ve Kürt seçmenin belirleyeceğini aktaran Financial Times, “Genelde Erdoğan’a oy veren fakat artık onun hizmet vermediğine inananlar, 5.3 milyon yeni seçmen ve 85 milyonluk nüfusun yüzde 18’ini oluşturan Kürtler sonuca etki edecek” yorumunu yaptı.

"ERDOĞAN'IN KAYBETMESİ DURUMUNDA SİYASİ KARİYERİNİN BİTMESİ GARANTİ DEĞİL"

Makalede, “Erdoğan kaybetse bile onun siyasi kariyerinin bittiğini duyurmak için çok az insan kağıt kaleme sarılacak. Özellikle muhalefetin Türkiye’nin karşısına çıkan büyük zorluklarla mücadelede ne yapacağı merak konusu” denildi. Fakat makalede muhalefetin bir yılı aşkın bir süredir görüştüğünü ve 2300’den fazla noktada uzlaşma sağlandığı da hatırlatıldı.

Financial Times'a konuşan yetkili: İktidarda panik yok ama rahat da değiller