Finans çalışanı, deepfake 'finans sorumlusu' ile görüntülü görüşme yaptıktan sonra 25 milyon dolar ödedi

Finans çalışanı, deepfake 'finans sorumlusu' ile görüntülü görüşme yaptıktan sonra 25 milyon dolar ödedi
Hong Kong polisine göre, çok uluslu bir firmadaki bir finans çalışanı, şirketin finans müdürü kılığına girerek video konferans görüşmesinde deepfake teknolojisini kullanan dolandırıcılara, 25 milyon dolar ödedi.Hong Kong...
Hong Kong polisine göre, çok uluslu bir firmadaki bir finans çalışanı, şirketin finans müdürü kılığına girerek video konferans görüşmesinde deepfake teknolojisini kullanan dolandırıcılara, 25 milyon dolar ödedi.

Hong Kong polisi Cuma günkü bir brifingde, ayrıntılı dolandırıcılığın işçinin diğer birkaç personel üyesi olduğunu düşündüğü kişilerle bir video görüşmesine katılmak için kandırıldığını, ancak hepsinin aslında derin sahte etkileşimler olduğunu söyledi.

Kıdemli müfettiş Baron Chan Shun-ching, şehrin kamu yayıncısı RTHK'ye, "Çok kişili video konferansta, [gördüğü] herkesin sahte olduğu ortaya çıktı" dedi.

Chan, işçinin şirketin İngiltere merkezli baş mali sorumlusundan geldiği iddia edilen bir mesaj aldıktan sonra şüphelenmeye başladığını söyledi. Başlangıçta çalışan, gizli bir işlemin gerçekleştirilmesi gerektiğinden bahsettiği için bunun bir kimlik avı e-postası olduğundan şüphelendi.

Ancak Chan, işçinin video görüşmesinden sonra ilk şüphelerini bir kenara bıraktığını, çünkü toplantıya katılan diğer kişilerin tıpkı tanıdığı meslektaşları gibi göründüğünü ve ses çıkardığını söyledi.

Polis memuru, görüşmedeki herkesin gerçek olduğuna inanan işçinin toplam 200 milyon Hong Kong doları (yaklaşık 25,6 milyon dolar) göndermeyi kabul ettiğini ekledi.

Bu dava, dolandırıcıların deepfake teknolojisini kullanarak halka açık videoları ve diğer görüntüleri değiştirerek insanları dolandırmaya çalıştığına inanılan son olaylardan biri.

Cuma günkü basın toplantısında Hong Kong polisi bu tür dolandırıcılıklarla bağlantılı olarak altı kişiyi tutukladığını söyledi.

Chan, tamamı sahipleri tarafından kaybolduğu bildirilen sekiz çalıntı Hong Kong kimlik kartının, geçen yılın Temmuz ve Eylül ayları arasında 90 kredi başvurusu ve 54 banka hesabı kaydı için kullanıldığını söyledi.

Polise göre, en az 20 durumda yapay zeka deepfake'leri, kimlik kartlarında resmedilen kişileri taklit ederek yüz tanıma programlarını kandırmak için kullanıldı.

Sahte CFO'nun dahil olduğu dolandırıcılık, ancak çalışanın daha sonra şirketin merkez ofisi ile iletişime geçmesiyle ortaya çıktı.

Hong Kong polisi şirketin veya işçinin adını veya ayrıntılarını açıklamadı.