Finlandiya’dan taviz yok

Finlandiya’dan taviz yok
Türkiye’nin, NATO üyeliklerine onay vermek için Finlandiya ve İsveç ile imzaladığı üçlü mutabakatın uygulanması konusunda ilk günden krizler çıkmaya başladı.Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, mutabakat gereği İsveç’e,...

Türkiye’nin, NATO üyeliklerine onay vermek için Finlandiya ve İsveç ile imzaladığı üçlü mutabakatın uygulanması konusunda ilk günden krizler çıkmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, mutabakat gereği İsveç’e, “73 teröristi iade edin” çağrısı yapmıştı. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, ‘’İsveç ulusal ve uluslararası hukuka saygı göstermeye devam edecek, hiçbir İsveç vatandaşı iade edilmeyecek, karar bağımsız makamlar ve mahkemeler tarafından alınacak. Terörist faaliyetlere karışmadıysanız, endişelenecek bir şeyiniz yok’’ açıklamasını yaptı.

Finlandiya Adalet Bakanı Anna-Maja Henriksson ise Erdoğan’ın çağrılarına yanıt olarak, ülkesinin mevcut mevzuatına ve Suçluların İadesine İlişkin Avrupa Sözleşmesi’ne dayanarak karar vermeye devam edeceğini açıkladı.

FİNLANDİYA: YASALAR DEĞİŞTİRİLMEYECEK
Fin basınına konuşan Adalet Bakanı, Erdoğan’ın taleplerine yanıt olarak yasalarını değiştirmeyi düşünmediğini söyledi. Henriksson, ülkedeki Kürt vatandaşlarının endişelerini değerlendirirken, muhtıranın, ülkelerin Suçluların İadesine İlişkin Avrupa Sözleşmesi’ne uygun olarak hareket etmeye devam edecekleri ilkesine dayandırıldığını savundu.

Henriksson, Finlandiya’nın yabancı ülkelerden gelen tüm iade taleplerini dikkatli bir inceleme ve yasal değerlendirmeye tabi tutmaya devam edeceğini vurguladı. Adalet Bakanı, “Toplam yedi yıl adalet bakanı olarak görev yaptım ve bu süre zarfında iade taleplerini işleyen yetkililerin tarafsız ve yasal olarak adil davrandıklarından bir kez olsun şüphe duymadım” dedi.

İMZACILAR VATANDAŞLARINI İADE ETMEK ZORUNDA DEĞİL
Henriksson, “Hukuk devleti ilkeleri ve tüm insanlara eşit muamele adalet bakanı olarak benim için en önemli konulardır. Değerlerimiz bu ilkeler üzerine kurulmuştur ve onlardan taviz vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Henriksson, muhtırada üç imza sahibi olduğunu ve bazı taleplerin Finlandiya’dan daha fazla İsveç’i hedef almış olabileceğini de hatırlattı. Henriksson, “Sözleşme, örneğin, talebin siyasi bir suça veya askeriye tarafından tanınan ancak olağan ceza hukuku kapsamında kabul edilmeyen bir suça dayandığı durumlarda iadeye izin verilmemesi gerektiğini belirtmektedir. Sözleşmenin imzacıları da kendi vatandaşlarını iade etmek zorunda değildir” dedi.

KATILIM MÜZAKERELERİ TAMAMLANDI
NATO’dan yapılan yazılı açıklamada, İsveç ve Finlandiya’nın temsilcilerinin Brüksel’deki NATO Karargahı’nda NATO yetkilileriyle bir araya geldiği ve NATO’ya katılım müzakerelerini tamamladığı ifade edildi. Açıklamada, “Her iki ülke de NATO üyeliğinin siyasi, yasal ve askeri yükümlülüklerini ve taahhütlerini yerine getirme isteğini ve kabiliyetini resmen teyit etti” denildi.