Fıtrat Kader

Fıtrat Kader
Bartın'da maden ocağında patlama: Can kaybı 41'e yükseldiBartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında Cuma akşam saatlerinde bir patlama meydana geldi.Cumhurbaşkanı...

Bartın'da maden ocağında patlama: Can kaybı 41'e yükseldi

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında Cuma akşam saatlerinde bir patlama meydana geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün saat 15:00'te yaptığı açıklama hayatını kaybedenlerin sayısının 41'e çıktığını duyurdu. Erdoğan, yürütülen soruşturmalar sonucunda patlamanın sorumlularının bulunacağını söyledi.

ERDOĞAN ‘KADER' DEDİ

Amasra’da incelemelerde bulunduktan sonra basına konuşan Erdoğan, “Amasra bizim en ileri imkanlara sahip ocak olmasına rağmen, birileri bununla dalgasını geçebilir ama önemli değil, biz kader planına inanmış insanlarız. Bunun ne dünü, ne bugünü, ne yarını… Hiçbir zaman ne yapmayacaktır? Olmayacaktır. Bunlar her zaman olacaktır, bunu da bilmemiz lazım” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da altısı İstanbul'da, beşi Bartın'da olmak üzere 11 yaralının hastanelere kaldırıldığını, Bartın'daki yaralılardan birinin taburcu olduğunu söyledi ve ekledi:

"110 madencimizden 58’i kurtarılmış oldu."

DÖNMEZ: GRİZU PATLAMASI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez daha önce yaptığı açıklamada, madende kısmi göçükler meydana geldiğini ve ilk belirlemelere göre patlamanın grizudan kaynaklandığını söylemişti. Bartın Valisi Nurtaç Arslan da patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, olayın -300 kotunda meydana geldiğini kaydetmişti.

AFAD’IN HATALI PAYLAŞIMI TEPKİ ÇEKTİ

İçişleri Bakanlığı'na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), patlamanın trafo kaynaklı olduğunu açıkladı, daha sonra bu tweetini kaldırdı.

AFAD hesabından akabinde atılan tweette patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisinin sehven paylaşıldığı ifade edildi.

KOZLU FACİASININ KUSURLUSU TTK’NIN BAŞINDA

Amasra'da 22 işçinin yaşamını yitirdiği kaza, taşkömürü ocağının bağlı olduğu Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Kazım Eroğlu'nun 2013'te Kozlu'da 8 işçinin öldüğü maden kazası davasında sanık olduğunu ve ceza aldığını akıllara getirdi.

SAYIŞTAY 2019’DA UYARMIŞ

Sayıştay'ın, patlama meydana gelen maden işletmesine yönelik 2019'da "ani gaz degajı ve grizu patlama riski artıyor " uyarısında bulunduğu ortaya çıktı.

SAYIŞTAY 9 GÜN ÖNCE MADENDE İNCELEME YAPMIŞ

5 Ekim 2022'de Sayıştay Başkanlığı Enerji Grup Başkanı İbrahim Özkarcı başkanlığında bir heyetin Amasra TİM'de (Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi) yer altına inerek -300/-350 kotları arasında incelemelerde bulunduğu iddia edildi.

DÖNMEZ 1 AY ÖNCE ZİYARET EDİP TEDBİRLERİ ÖVDÜ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de, patlamanın olduğu maden ocağını 20 Eylül'de ziyaret etmiş ve alınan tedbirleri övmüştü. Dönmez'in işçilere yaptığı konuşmada "Önce güvenlik. Sizin canınızın güvenliğini biz şu tesisin tamamına değişmeyiz. Onun için de ilk talimatımız yöneticileri atadığımızda genel müdürümüz de burada. Bir işçimizin kılına, tırnağına zarar gelmesin" ifadeleri dikkat çekmişti.

TTK İDDİALARI YALANLADI

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Amasra'daki maden faciasına ilişkin "Sayıştay raporunda tehlikeye dikkat çekildiği" iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığı gibi dezenformasyon içerdiği belirtildi. Açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında yer alan 'Eksi kotlarda yüksek metan gazi' ve '2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporu' içerikli haberlerdeki yanlış ifadeler nedeniyle açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur denildi.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, grizu patlamasının yaşandığı maden için Sayıştay'ın 2019 yılında rapor hazırladığını açıklamış ve bu raporu sosyal medya hesabından "Sayıştay uyarıyor" ifadeleriyle paylaşmıştı. 

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINA SORUŞTURMA

Amasra'da meydana gelen patlamaya ilişkin sosyal medyada yapılan bazı paylaşımlarla ilgili soruşturma başlatıldığı açıklandı. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin sosyal medya platformlarında vatandaşlarımızı kin, nefret ve düşmanlığa alenen tahrik eden ve provokatif içerikli paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 12 hesap yöneticisinin tespiti yapılmış, adlı işlemlere başlanmıştır" ifadeleri yer aldı.

MADENCİ YAKININDAN ERDOĞAN’A:NASIL İHMAL OLDU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayatını kaybeden işçilerin aileleriyle görüştü. 

Makaracı köyünde bir maden yakınının Erdoğan'a anlattıkları sosyal medyada gündem oldu. Madenci yakını Erdoğan'a, "Kardeşim 15 gün önce 'burada gaz kaçağı var, bizi yakında patlatacaklar' demiş. Nasıl ihmal oldu?" diye sordu. Erdoğan bu sözlere, "Cümleten başımız sağ olsun" diye yanıt verdi.

ERDOĞAN’IN SÖZLERİ TEPKİ ÇEKTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kurtarma çalışmaları için kullandığı ifadeler ise tepki çekti:

"Rabbime hamdediyorum. Dün akşamdan bu yana 24 saati bulmadan neticeye varmış olmamız bizleri bu noktada rahatlattı. Çünkü Soma'da biliyorsunuz çok uzun sürdü. Ama burada 24 saati bile bulmadan 41 şehidimize hamdolsun ulaştık”

İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA’DA PROTESTO

Ankara, İstanbul ve İzmir'de, Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Bartın Amasra’daki maden faciasını protesto etti.

Birçok sivil toplum örgütü, sendika ve siyasi parti üyesi, sağanak yağışa rağmen Kadıköy İskelesi önünde açıklama yaptı. “Dün Soma, Ermenek; bugün Bartın. Kaza değil, cinayet” yazılı pankartın açıldığı eylemde, “Maden işçisi, köle değildir” sloganı atıldı.

“Artık yeter diyor, isyan ediyoruz” denilen açıklamada, “katliamın göz göre göre geldiği” dile getirildi.

İzmir’deki protestoda da, "Bilim ve tekniğin gereklerini uygulamak yerine, yaşanan kayıpları kader ve fıtrat olarak tanımlamak üretim ve kar hırsına kılıf bulmaktır. Buradan hükümete sesleniyoruz. Boşuna taziye mesajları, ziyaretlerle uğraşmayın. Çünkü biz biliyoruz o madeni mezarlığa çeviren sizsiniz" denildi.

Gençlik Komiteleri, Bartın’daki maden faciasında yaşamını yitiren işçiler için Ankara’daki Madenci Anıtı önünde eylem yaptı.  Anıtın önünde yapılan konuşmada yaşamını yitiren madenciler için baş sağlığı dilenerek şu ifadelere yer verildi:

"Bartın’da yaşanan patlamanın kaza değil katliam olduğunu söylüyoruz. Defalarca uyarılmasına, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerine uymadığı için hakkında ceza bile kesilmesine, madenciler defalarca can güvenliğinden endişe ettiklerini ifade etmesine, sadece son bir ayda vekil, bakan, Sayıştay ziyaretleri yapılmasına rağmen madende can güvenliğini sağlamak için gerekli önlemler alınmamıştır. Buna her yerde cinayet denir. Soma’da ve Ermenek’te ne yaşandıysa Bartın’da da aynısı yaşanmıştır. İşçilerin canı ucuz bir kalem olarak üretim maliyeti içinde hesaplanarak, siyasi bağlantılar yoluyla denetimden kaçarak, göz göre göre gelen katliama ‘olursa olsun’ denilerek hareket edilmiştir.”