Fiyatlardaki yüzde 23’lük artışı kimse hazmedemedi

Fiyatlardaki yüzde 23’lük artışı kimse hazmedemedi
TOYOTA Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, temmuz ayında yaşanan daralmanın en önemli sebebinin otomobillerin çoğunun artık yüzde 80’lik ÖTV dilimine girmesi olduğunu söyledi. BloombergHT’de yayınlanan ‘Otomotiv Ekonomisi’...

TOYOTA Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, temmuz ayında yaşanan daralmanın en önemli sebebinin otomobillerin çoğunun artık yüzde 80’lik ÖTV dilimine girmesi olduğunu söyledi. BloombergHT’de yayınlanan ‘Otomotiv Ekonomisi’ programında sorularımı yanıtlayan Bozkurt özetle şunları söyledi: “Son aylarda perakende müşterilerin satın alma kararında bir tereddüt gözlemliyoruz. Bunun sebebi otomobillerin yüzde 99’unun yüzde 80’lik ÖTV dilimine girmesi. Bu durum araç fiyatlarını yüzde 22-23 artmasını sağlarken, perakende müşterinin alımını da ciddi şekilde etkiledi. Bu büyük artışlar yüzünden alım refleksleri düştü, showroom trafikleri azaldı. Perakende müşterisinin bu fiyatları hazmedip, alışması zaman alacak gibi görünüyor.”
PAZAR 700 BİNE İNEBİLİR
Bu doğrultuda temmuzdaki daralmanın ağustos ayında da devam edeceğini düşündüğünü söyleyen Bozkurt, “Normalde ilk 6 aylık sonuçlara baktığımızda pazarın 800-850 bin adetlere ulaşacağını söylerdik. Ama içinden geçtiğimiz süreç normalden çok farklı. Bu tempo düşüklüğü devam ederse ki edecek gibi görünüyor, pazar 700-725 bin adetlere kadar gerileyebilir. Yılın ilk 6 ayındaki büyümede günlük ve operasyon kiralamanın alımlarının etkisini de unutmamak lazım. Bu alımlar temmuzdan itibaren azaldı.”