Fransa’da gerginlik büyüyor

Fransa’da gerginlik büyüyor
Fransa genelinde Emmanuel Macron ve emeklilik yaşının 62'den 64'e yükseltilmesine karşı gösteriler ve ülkedeki gerginlik giderek daha da tırmanıyor.Macron’un önceki gün yaptığı konuşma ile reform konusunda geri adım atmayacağı...

Fransa genelinde Emmanuel Macron ve emeklilik yaşının 62'den 64'e yükseltilmesine karşı gösteriler ve ülkedeki gerginlik giderek daha da tırmanıyor.

Macron’un önceki gün yaptığı konuşma ile reform konusunda geri adım atmayacağı mesajı vermesi üzerine pek çok şehirde bir milyonu aşkın Fransız sokağa indi.  düzenlendi. Bir milyonu aşkın Fransız sokağa indi. Göstericiler, hükümetten, mecliste oylama yapılmadan nihai olarak kabul edilen reformdan vazgeçilmesini talep etti.

Dijon, Rennes ve Rouen'de polis ve göstericiler arasında gerginlik yaşandı. Paris'te emniyetin onay verdiği protestoda ra polis ve göstericiler arasında arbede çıktı. Göstericilerden bazıları Paris sokaklarındaki çöp ve çöp bidonlarını ateşe verdi, otobüs duraklarını tahrip etti.

POLİS VE İTFAİYE DE TEPKİLİ

Bir grup Fransız çevik kuvvet polisi, protestolara müdahale etmeyi reddetti ve kaskını çıkararak eylemcilerle kol kola yürüdü. Paris İtfaiye Departmanı bünyesindeki itfaiyeciler, protestolara destek verdi ve sokağa indi.

172 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, yerel basına yaptığı

açıklamada, gösterilerde en az 172 kişinin gözaltına alındığını, 149 polis ve jandarmanın yaralandığını belirtti. Darmanin, ülke genelinde 140 yangın söndürüldüğünü ve Paris'te 50 yangının sürdüğünü kaydetti.

Fransa'da hükümetin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talebi üzerine parlamentoda oylanmadan tartışmalı emeklilik reformunu kabul etmesine tepki gösteren vatandaşlar, Başbakan Elisabeth Borne'un reformu mecliste oylamaya sunmadan Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye alarak kabul ettiklerini açıklaması üzerine başkent Paris'te bir araya gelerek gösteri düzenledi. Gösteride polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. ( Firas Abdullah - Anadolu Ajansı )

BELEDİYE BİNASI ATEŞE VERİLDİ

Reform karşıtları Bordeaux kentinde belediye binasının kapısını ateşe verdi. Macron, sokaklarda polisle eylemciler arasında yaşanan çatışmalara atıfla, "Şiddete boyun eğmeyeceğiz. Şiddeti en güçlü biçimde kınıyorum" ifadelerini kullandı.