Fransa’da Macron çöktü

Fransa’da Macron çöktü
Fransa’da iki turlu olarak yapılan bölge seçimlerinin ikinci turu iktidardaki Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi’nin (LAREM) hezimeti ve büyük zaferle çıkmayı bekleyen aşırı sağ Ulusal Bütünleşme (RN) Hareketi’nin hayal kırıklığı...

Fransa’da iki turlu olarak yapılan bölge seçimlerinin ikinci turu iktidardaki Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi’nin (LAREM) hezimeti ve büyük zaferle çıkmayı bekleyen aşırı sağ Ulusal Bütünleşme (RN) Hareketi’nin hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Seçimleri merkez sağ ve sol birlik adayları kazandı.
Seçimlere, merkez sağ Cumhuriyetçiler (Les Republicains - LR), 13 bölgeden 7’sini alarak seçimlerden büyük zaferle çıktı. Sol birlik 5 bölgede başkan çıkararak siyasi haritadan silinmediğini göstererek önemli başarı elde etti.
Seçimlerin en büyük kaybedeni ise sandıkta ve seçim sonuçlarında “etkisiz kalan” Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi LAREM ile 15 bölgeden 6’sını alması beklenen aşırı sağ, hiçbir bölgede başarı gösteremedi.
İlk turda yaşanan rekor katılım eksikliği ikinci turda da tekrarlandı, seçmenin yüzde 66’sı ilk turun ardından yapılan tüm çağrılara rağmen sandığa gitmedi.
Cumhuriyetçiler ve merkez ittifakı ülke çapında oyların yüzde 38’ini alarak, sandıktan ülkenin en güçlü siyasi gücü olarak çıktı. Oyların yüzde 34,75’i ile direnmeye devam eden sol ve Yeşiller ittifakı da ülke genelinde ikinci güç olma başarısı gösterdi.
Tüm anketlerde seçimlerden zaferle çıkması beklenen aşırı sağ Ulusal Bütünleşme (Ressamblement National- RN) ise yalnızca yüzde 19,5 oy ile hiçbir bölgede başkan çıkaramadı. Cumhurbaşkanlığına 1 yıl kala yapılan ve prova niteliğinde olan seçimlerde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sandıkta büyük darbe aldı. Macron ve partisi, seçildikten sonra ülkede yapılan yerel, bölgesel ya da ulusal seçimlerin hiçbirinde başarı elde edemedi.
Macron’un rakibi güçlendi
Macron’un en önemli rakibi olması beklenen Merkez sağ Cumhuriyetçiler’in adayı Xavier Bertrand, yüzde 52,80 ile kuzey Fransa’daki Haut de France bölge başkanı seçildi. Xavier Bertrand ve Valerie Pecresse gibi 2022 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sağın iddialı adayları arasında adı geçen Laurent Wauquiez de Auvergne-Rhone-Alpes bölgesini yüzde 55,17 oy ile kazandı.