Fransa'da oruçlu futbolculara yönelik tartışmalar sürüyor

Fransa'da oruçlu futbolculara yönelik tartışmalar sürüyor
Fransız futbolunda her yıl ramazan ayında yaşayan oruç tartışması yeniden alevlendi. Eleştirilerin odağında, milli takım kampındaki yemek ve antrenman saatlerinin oruç tutan oyunculara göre ayarlanmayacağını açıklayan Federasyon...
Fransız futbolunda her yıl ramazan ayında yaşayan oruç tartışması yeniden alevlendi. Eleştirilerin odağında, milli takım kampındaki yemek ve antrenman saatlerinin oruç tutan oyunculara göre ayarlanmayacağını açıklayan Federasyon Başkanı Philippe Diallo, "En başta ben olmak üzere, federasyondaki kimse kimsenin oruç tutmasını yasaklamadı" dedi. Diallo "İnsanların Fransız Futbol Federasyonu'nun dini sebeplerle ayrımcılık yaptığını söylemesini kesinlikle kabul edemem" ifadesini kullandı.

DW Türkçe'nin aktardığına göre, futbolculara antrenman ve maç günlerinin dışındaki dönemde kaza orucu tutmalarını söyleyen Fransız federasyonuna sol görüşlü siyasetçilerin yanı sıra birçok teknik direktör ve eski futbolcudan tepki geldi.

Fransa'daki lig maçlarında da hakemlerin futbolcuların saha kenarında oruç açmasına izin vermesi yasak. Oysa Almanya, İngiltere ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerindeki liglerde maçlara bu tür aralar verilmesine imkân tanınıyor. Ancak Fransa'da hiçbir dine ayrıcalık tanınmamasını öngören Fransız anayasasını kaynak gösteren FFF, görevleri arasında ülkenin kamu hayatındaki laikliğe olan bağlılığını korumanın da bulunduğunu belirtiyor.

Fransa'da, her yıl Ramazan ayında yaşanan oruç tartışmaları yeniden alevleniyor. Fransa Futbol Federasyonu'nun (FFF), milli takım kampındaki yemek ve antrenman saatlerini oruç tutan oyunculara göre ayarlamayacağını açıklaması, sol görüşlü siyasetçiler ve birçok teknik direktör ile eski futbolcu tarafından eleştiriliyor.

Eleştirilerin odağında, Fransız futbolcuların saha kenarında oruç açmalarına izin verilmemesi de bulunuyor. Fransa'da hiçbir dine ayrıcalık tanınmamasını öngören anayasa, FFF'nin bu kararının arkasında yatıyor.

Eski Senegalli milli futbolcu Demba Ba, FFF'nin kararına tepki göstererek, "Onlara Müslüman olmayı yasaklıyorsunuz. Silmeye çalıştığınız şey, ister beğenin ister beğenmeyin ama onların kimliğinin parçası" ifadelerini kullandı. Fransa doğumlu Müslüman futbolcu, kariyeri boyunca ramazanda maç günleri dâhil bir ay oruç tuttuğunu belirtti.

Fransa Futbol Federasyonu ise dini ayrımcılık suçlamalarını reddederek, oruçlu oyuncuların öğün atlamasına izin verildiğini ve bu futbolculara tıbbi tavsiyeler verildiğini belirtti.

FFF Başkanı Philippe Diallo, "En başta ben olmak üzere, federasyondaki kimse kimsenin oruç tutmasını yasaklamadı" açıklamasını yaparken, Cezayir asıllı Fransız filozof Razika Adnani ise FFF'nin lig maçlarında oruç açılmasını yasaklamasını doğru bulduğunu savundu.

Fransa'da geçen yıl da Nantes Teknik Direktörü Antoine Kombouare, maç günü oruç tutmak isteyen futbolcularını sahaya çıkarmama kararı almış, bu durum futbol dünyasında tartışmalara neden olmuştu.