Fransa’dan korkunç “Kilisede cinsel taciz” raporu

Fransa’dan korkunç “Kilisede cinsel taciz” raporu
Fransa’da, Kilisede Cinsel İstismar Bağımsız Komisyonu (Ciase), ülkeyi yıllardır sarsan kiliselerde cinsel istismar iddialarını içeren raporunu yayınladı. Voice of America’dan Arzu Çakır’ın haberine göre rapor, 1950 yılından...

Fransa’da, Kilisede Cinsel İstismar Bağımsız Komisyonu (Ciase), ülkeyi yıllardır sarsan kiliselerde cinsel istismar iddialarını içeren raporunu yayınladı. Voice of America’dan Arzu Çakır’ın haberine göre rapor, 1950 yılından bu yana Fransa’da 330 bin çocuğun cinsel istismara uğradığını ortaya koydu.
Raporda, 330 bin çocuğun 216 bininin din adamlarının, geri kalanının ise meslekten olmayan kilise çalışanlarının saldırı ve tacizine uğradığı belirlendi. Kilisede cinsel taciz ve tecavüzün “sistematik bir olgu” olduğu belirtilen raporda, hayatta olan taciz mağdurlarına tazminat verilmesi önerildi.
Piskoposlar Konferansı (CEF) ve Fransa Dinadamları Konferansı (Corref) tarafından görevlendirilen Kilisede Cinsel İstismar Bağımsız Komisyonu, iki buçuk yıllık detaylı çalışmasının ardından 2 bin 500 sayfalık raporunu yayınladı.
330 BİN RAKAMI, “ASGARİ”
Komisyon Başkanı Jean-Marc Sauve, basın toplantısında 330 bin rakamının “asgari” olduğunu tahmin ettiklerini, sessiz kalan, aydınlatılmayan daha birçok cinsel istismar vakası bulunduğunu düşündüklerini söyledi. Sauve, ölen kurbanların bu rakamlarda yer almadığının da altını çizdi.
Komisyon Başkanı, 1950’den bu yana küçüklere cinsel şiddet uygulayan din adamlarının sayısının 2 bin 900 ila 3 bin 200 arasında olduğunu, bunun da kilisede görev yapan din adamlarının yüzde 2,5 ila yüzde 2,8’ine denk geldiğini belirtti.
MAĞDURLARIN YÜZDE 80’İ ERKEK
Komisyon, 243 mağduru dinledi. Mağdurlardan gelen 2 bin 819 mektup işleme alındı, bin 628 somut vaka üzerinden mağduriyet araştırması yapıldı. Buna göre, mağdurların yüzde 80’inin erkek, yüzde 20’sinin ise kız çocukları olduğu belirlendi. Toplumun genelinde ise bunun tam tersi olduğu, mağdurların yüzde 75’inin kız, yüzde 25’ininse erkeklerden oluştuğu görülüyor.
PAPA: “DERİN ACI DUYUYORUM”
Papa Francis, raporun yayınlanmasının ardından, “Düşüncelerim öncelikle kurbanlarla birlikte. Aldıkları yaralardan dolayı inanılmaz büyük acı; yaşadıklarını anlatma cesaretlerinden dolayı da büyük bir şükran duyuyorum” dedi.
FRANSIZ KİLİSESİ: “BİZİ BAĞIŞLAYIN”
Fransa Piskoposlar Konferansı Başkanı Eric de Moulins-Beaufort, raporun yayınlanmasının ardından “büyük utanç ve korku duyduğunu” belirterek, pedofili mağduru çocuklardan bağışlanmayı diledi.