Fransa'yı ayağa kaldıran olay: 35 yıldır aranan seri katil yarışmaya katılmış

Fransa'yı ayağa kaldıran olay: 35 yıldır aranan seri katil yarışmaya katılmış
Fransa'da 35 yıldır aranan seri katil Francois Verove'un, ülkenin en çok izlenen televizyon yarışmalarından birine katıldığı ortaya çıktı. Emekli bir jandarma ve polis olan Verove, yakalanacağını anladığı 2021'de intihar...
Fransa'da 35 yıldır aranan seri katil Francois Verove'un, ülkenin en çok izlenen televizyon yarışmalarından birine katıldığı ortaya çıktı. Emekli bir jandarma ve polis olan Verove, yakalanacağını anladığı 2021'de intihar etmişti.

Fransa'da 1980'ler ve 90'larda çok sayıda cinayet ve cinsel saldırının faili olan, seri katil olarak 35 sene aranan Francois Verove'un, 2019'da ülkenin en popüler bilgi yarışmalarından birine katıldığı ortaya çıktı. Fransız dergisi Marianne, seri katilin "Tout le monde veut prendre sa place" (Herkes yerini almak istiyor) isimli yarışmaya katıldığı ve izleyicilerden alkış topladığı görüntüleri yayınladı.

Verove, emekli bir polis olarak gerçek kimliği ile katıldığı yarışmada, ünlü sunucu Nagui Fam'ın sorularını yanıtlayıp alkış almış. Bir polis olarak geçmişini anlatmış, ilk zamanlarda atlı polis olarak devriye gezdiğini, sonrasında motosikletli bir memur olduğunu söylemiş. Bazı genel kültür sorularının ardından Paris 2024 Olimpiyatı ve verem aşısına dair iki genel kültür sorusunu yanlış cevaplayıp elenmiş.

En az iki çocuğu öldürdü

Fransa'nın en çok aranan seri katillerinden birinin bu şekilde rahatça ulusal televizyona çıkmış olması ülkede şok etkisi yarattı. Zira Verove, Fransa'da 1980'lerin ortasında başlayıp 1994'e kadar devam eden bir dizi cinayetin yanı sıra çok sayıda tecavüz vakasından dolayı aranıyordu.

Cinsel saldırıda bulunduğu ve öldürdüğü kişiler arasında, 1986 yılında Paris'e bir binanın bodrumunda cesedi bulunan Cecile isimli 11 yaşındaki çocuk da vardı. 38 yaşındaki teknisyen Gilles Politi ve 20 yaşındaki Alman öğrenci Irmgard Müller de 1987'de Paris'te tarafından öldürülmüştü. Aynı katilin, aynı sene başkentin ünlü Marais bölgesinde bir çifti boğarak öldürdüğü tespit edilmişti. Fransız polisi 1986 yılında katilin bir çizimini de yayınlamıştı.

Belediye meclis üyeliği de yapmış

Yıllar içinde ise şüphelinin polis gücünün bir üyesi olduğundan şüphelenilmişti. Zira hayatta kalan mağdurlar, saldırganın kendilerine polis kimliğini gösterdiğini söylüyordu. Ancak katil bulunamazken, Verove bu süreçte polislikten emekli oldu. Bir dönem ülkenin güneyinde bir belediye meclisi üyeliği de yaptı.

İfadeye çağrılan 750 kişiden biriydi

Yakalanacağını, yarışmaya katılmasından iki sene sonra, bir suç mahallinde bulunan DNA örnekleri nedeniyle ifadeye çağrılması üzerine anladı. Soruşturma ekibi bu tarihte katil zanlısının DNA profilini çıkarmış, bir sorgu hakimi de o dönemde Paris'te görev yapan 750 jandarmayı sorgulamaya başlamıştı. Verove'a da 24 Eylül'de, beş gün sonra ifadeye çağrıldığına dair bir mektup yollanmıştı. Ancak o dönemde Fransa'nın güneyindeki La Grande-Motte kasabasında eşi ve iki çocuğuyla birlikte yaşayan, komşuları tarafından sevilen biri olarak tanınan "emekli polis" bir anda ortadan kayboldu.

Eşine bıraktığı mektupta itiraf etti

İfadeye çağrılmasından üç gün sonra kayıplara karışan Verove, eşinin ihbarı üzerine, Akdeniz kıyısındaki Grau-du-Roi isimli balıkçı kasabasında kiralık bir evde ölü bulundu. Verove geride, eşine hitaben bir intihar mektubu da bırakmıştı. Mektupta ayrıntı vermese de cinayetleri itiraf ediyor, "yok etme dürtüsüne karşı koyamadığını" savunuyor, 1997'den sonra ise hiç suç işlemediğini ileri sürüyordu. Fransız polisi, bu mektup üzerine yaptığı DNA incelemesinde, katilin genetik profilinin Verove ile uyuştuğunu tespit etti.