Fransızlar Macron’a ateş püskürüyor

Fransızlar Macron’a ateş püskürüyor
Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinin tartışmalı emeklilik reformunu Meclis onayı olmadan yürürlüğe koyma kararı, günlerdir süren protestoların alevlenmesine yol açtı.Fransa Başbakanı Élisabeth Borne, emeklilik...

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinin tartışmalı emeklilik reformunu Meclis onayı olmadan yürürlüğe koyma kararı, günlerdir süren protestoların alevlenmesine yol açtı.
Fransa Başbakanı Élisabeth Borne, emeklilik yaşını kademeli olarak 64’e çıkarmayı hedefleyen tasarıyı kabul ettirmek için Ulusal Meclis’te yeterli oya sahip olmadıklarını kabul eden bir açıklama yapsa da gösterilerin şiddeti azalmıyor. Başkent Paris’in yanı sıra ülkenin farklı kentlerinde protesto gösterileri düzenlendi. Göstericiler Paris sokaklarından günlerdir temizlik işçilerinin grevi nedeniyle yığılan çöplerin yanı sıra araç ve bazı kamu mallarını ateşe verdi. Polis ise protestoculara göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla saldırdı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Fransız Radyosu RTL’de, dünkü gösteriler nedeniyle 258’i başkent Paris’te olmak üzere 310 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.


Nantes, Lyon ve Rennes gibi farklı kentlerde de sokaklarda gerginlikler yaşandı. Sendikalar yasayı protesto etmeyi sürdüreceklerini ve 23 Mart’ta yeniden greve gitme kararı aldı.