G20'de başkanlığı devralan Brezilya'dan Putin kararı: "Tutuklanmayacak"

G20'de başkanlığı devralan Brezilya'dan Putin kararı: "Tutuklanmayacak"
G20 Liderler Zirvesi'nin yankıları sürerken dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yapan bir gelişme yaşandı. Hindistan Başbakanı Modi, başkanlık tokmağını Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'ya vererek G20...

G20 Liderler Zirvesi'nin yankıları sürerken dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yapan bir gelişme yaşandı. Hindistan Başbakanı Modi, başkanlık tokmağını Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'ya vererek G20 başkanlığını resmen Brezilya'ya devretti. Silva ise Rusya Devlet Başkanı Putin ile ilgili kararını resmen açıkladı.

Hindistan’da dün başlayan G20 Liderler Zirvesi’nde pek çok konu masaya yatırıldı.

Ortak sonuç bildirgesi tüm katılımcıların imzasıyla onaylandı. Bildirgede tahıl anlaşmasına katkısı sebebiyle Türkiye’ye teşekkür edilirken Ukrayna’daki savaşın Rusya’nın ismi geçmeden kınanması, G20 ülkelerinin dengeyi bulma çabası olarak algılandı.

Hüriyet'te yer alan habere göre Hindistan Başbakanı Modi, başkanlık tokmağını Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'ya vererek G20 başkanlığını resmen Brezilya'ya devretti.

Silva'dan ise dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yapan bir Putin açıklaması geldi.

Putin tutuklanmayacak

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında Ukrayna'da savaş suçu işlediği gerekçesiyle tutuklama kararı çıkarmış ve Rus liderin yurtdışı gezileri bu kararın arından neredeyse bıçak gibi kesilmişti.

Brezilya lideri Putin kararını dünyaya duyurdu. Yeni Delhi'deki G20 toplantısının oturum aralarında Firstpost haber programına konuşan Lula, Putin'in gelecek yılki etkinliğe davet edileceğini söyledi.

Lula Putin'in gelecek yıl Rio de Janeiro'da yapılacak toplantıya katılması halinde Brezilya'da tutuklanmayacağını da sözlerine ekledi.

Lula açıklamasında "Putin'in Brezilya'ya kolaylıkla gidebileceğine inanıyorum. Size söyleyebileceğim şey şu ki, eğer ben Brezilya'nın başkanı olursam ve o da Brezilya'ya gelirse tutuklanmasının hiçbir yolu yok' ifadelerine yer verdi.