GAZ TARTIŞMASI

GAZ TARTIŞMASI
‘Müjde’ olarak sunulan doğal gaz rezervinin, iddia edildiği gibi Türkiye’yi dış politikada yeni bir eksen değişikliğine götüreceğini sanmadığını söyleyen eski Katar Büyükelçisi ve enerji uzmanı Mithat Rende, Karadeniz’deki...

‘Müjde’ olarak sunulan doğal gaz rezervinin, iddia edildiği gibi Türkiye’yi dış politikada yeni bir eksen değişikliğine götüreceğini sanmadığını söyleyen eski Katar Büyükelçisi ve enerji uzmanı Mithat Rende, Karadeniz’deki doğalgazın çıkarılması için Ankara’nın önünde iki seçenek bulunduğuna dikkat çekti.
Derin sularda ve toprak altında doğal gaz büyük bir uzmanlık gerektiren, çok yüksek maliyetli bir iş olduğunu söyleyen enerji uzmanı ve büyükelçi Mithat Rende, Türkiye’nin önündeki ilk seçeneğin bir uluslararası enerji şirketiyle anlaşmak olduğunu söyledi.
“Enerji şirketi doğalgaz çıkarılması işini finanse eder. Çok pahalı olan yüzer platformu getirir. Doğalgaz çıkarır ve payını alır” diyen Mithat Rende, ikinci seçeneğin ise rezerv kanıtlandıktan sonra, uluslararası finans kuruluşlarının kapısını çalmak ve 2,5-3 milyar dolar bulmak olduğunu belirtti.
“Bence ikinci seçenek zor” diyen Mithat Rende, bir enerji şirketiyle anlaşmanın daha doğru olduğunu kaydetti.
Rusya ve enerji uzmanı Aydın Sezer ise Karadeniz’de bulunan rezervin şu an için fizıbıl olmadığı görüşünde.
VOA Türkçe’ye konuşan Enerji uzmanı Sezer, Türkiye’nin 6,5 yıllık ihtiyacına karşılık gelen rezervin düşük olduğunu söyledi. Rezervin 20 Temmuz’da bulunduğunun söylendiğine dikkat çeker Sezer, bu kadar kısa sürede tek kuyu açarak böyle bir rezervin açıklanmasının görülmüş şey olmadığını vurguladı.
“Normalde bu tür bir açıklama, 3-4 ay süren çalışmalardan sonra yapılırdı” diyen enerji uzmanı Sezer, Karadeniz doğalgazının enerji piyasasında rekabetçi olamayacağını söyledi ve “Bugünkü açıklama bir müjde olarak sunuldu ama para piyasalarının reaksiyonu da gösterdi ki bu bir müjde değil’’ dedi.