Gazeteci Osman Saffet Arolat son yolculuğuna uğurlandı

Gazeteci Osman Saffet Arolat son yolculuğuna uğurlandı
Geçirdiği rahatsızlık sonucu dün yaşamını yitiren Nasıl Bir Ekonomi gazetesi başyazarı gazeteci Osman Saffet Arolat için İstanbul Cağaloğlu’ndaki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde (TGC) tören düzenlendi. Zincirlikuyu Camii’nde...

Geçirdiği rahatsızlık sonucu dün yaşamını yitiren Nasıl Bir Ekonomi gazetesi başyazarı gazeteci Osman Saffet Arolat için İstanbul Cağaloğlu’ndaki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde (TGC) tören düzenlendi. Zincirlikuyu Camii’nde öğle namazından sonra kılınan cenaze namazının ardından Arolat’ın naaşı, toprağa verilmek üzere Çanakkale Assos’a gönderildi.

Geçirdiği rahatsızlık sonucu kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Nasıl Bir Ekonomi gazetesi başyazarı Osman Saffet Arolat için bugün Cağaloğlu’ndaki TGC binasında tören düzenlendi. Törende konuşan TGC Başkanı Turgay Olcayto; Arolat’ın, ekonomi haberciliğinin ustası olduğunu belirterek, “Gençlere büyük katkılar sağladı. 60 kuşağının önde gelen gazetecilerindendi. Pek çok arkadaşımızı bu sıralar peş peşe kaybettik. Önce TGC Genel Sekreter Yardımcımız Niyazi Dalyancı’yı, sonra da Niyazi Dalyancı’nın da birlikte çalıştığı Osman Saffet Arolat’ı. Ekonomi gazetesinin de kurucularındandı. Büyük katkı sağladı. Huzur içinde yatsın. Anısına saygıyla. Katılımınız için sağ olun” dedi.

Vahap Munyar: Osman abiden çok şey öğrendik

TGC Başkanvekili, Nasıl Bir Ekonomi gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar da şunları söyledi:

“Yıllarca birlikte çalıştığım Osman Saffet Arolat’ın önünde saygıyla eğiliyorum. Onun ismini Ant Dergisi’nden biliyorum. Osman abinin yazıişleri müdürlüğü dönemiydi. Abim dergiyi düzenli alırdı. İsmini ilk olarak o dergide gördüm. Daha sonra aynı mesleği icra etmeye başladık. Hem Anadolu seyahatlerini hem yurt dışı seyahatlerini birlikte yapar olduk. Ondan çok şey öğrendim ama sağlığına dikkat etmezdi maalesef. Birlikte gittiğimiz seyahatlerde uzun yürüyüşler yapardık. 2006 yılında kısmı felç geçirdi. Hasta olduğunu bile bile seyahate gitti. Gaziantep seyahatinde hastaneye yatmak zorunda kaldı. Osman abiden çok şey öğrendik gerçekten. Onu hiç unutmayacağız.”

Hakan Güldağ: Sadece gazetecilerin değil, Türkiye'nin de abisiydi

Nasıl Bir Ekonomi gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ da şöyle konuştu:

“Osman abi için vefatından sonra o kadar çok arayan, o kadar çok baş sağlığı dileyen oldu ki... Sadece gazetecilerin abisi değil, bütün Türkiye’nin abisiydi. Dün Angola’dan bile arayanlar oldu. Herkes, tertemiz bir kalbi olduğunu söyledi. Kimisi ‘Ona melek kanadı değmişti’ diye ifade etti duygularını. Osman abi gazeteciliği, çok sağlam bir gazetecilikti, onu biliyoruz. Herkese dokunan, destekleyen tarafı gerçekten gazeteciliğinin önündeydi. Tüm Anadolu’yu birlikte dolaştık. 60 yıla yakın meslek hayatını iş ahlâkıyla, müthiş bir insanlıkla sürdürdü. Ekonomi gazetemizin kurucularındandı. Bizi her zaman destekledi. Felç geçirdikten sonra mücadeleci ruhunu daha net gördük. Hangi zorluk olursa olsun boyun eğmemek gerektiğini gördük ondan. Onun ilkelerini biz Ekonomi gazetesinde yaşatacağız. Mirasına sahip çıkacağız. Rahat uyu Osman abi.”

Ali Arolat: Hayatını hep inandığı gibi yaşadı

Ailesi adına törene katılanlara teşekkür eden oğlu Ali Arolat, “Babam, biliyorsunuz ki atletizm dalında da yarıştı. Gazetecilikle olan ilişkisi sanırım daha çok maraton gibi geçti. 60 yıla yakın gazetecilik geçmişi oldu. Türkiye gibi gazetecilik yapmanın oldukça güç olduğu yerde zaman zaman büyük bedeller ödemesine rağmen çizgisinden hiçbir zaman ödün vermedi. Hayatını her zaman inandığı gibi yaşadı” sözleriyle duygularını dile getirdi.

Assos'ta toprağa verilecek

Arolat’ın cenazesi, buradaki törenin ardından Zincirlikuyu Camii’ne götürüldü. Öğle namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra da naaşı, toprağa verilmek üzere Çanakkale Assos’a uğurlandı. Arolat, yarın Assos Behramkale Mezarlığı’na defnedilecek.

Osman Saffet Arolat kimdir?

Şair Ali Mümtaz Arolat’ın oğlu olan Osman Saffet Arolat, 1942 yılında dünyaya Ankara’da geldi. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü’nden mezun oldu. Üniversite yıllarında gençlik hareketlerinin içinde yer aldı. Eylemlere katıldı, broşürler ve afişler hazırladı, sendika gazeteleri çıkardı. Lise yıllarından itibaren başladığı gazetecilik mesleğinin her kademesinde yer alarak sembol isimlerinden oldu. 1962 yılında Ankara’da Öncü gazetesinde gazeteciliğe adım attı. Bir dönem ANT dergisinde yazı işleri müdürlüğü yaptı. Yazıları nedeniyle yargılanarak tutuklandı. Uzun yıllar haber ajansçılığı, yabancı radyo muhabirliği ve televizyonculuk gibi işler de yaptı. Dünya gazetesinde yayın yönetmenliği görevini üstlendi. Nasıl Bir Ekonomi gazetesinin kuruluşunda yer aldı, başyazarlığını sürdürdü. Anılarını, “Babıâli Anılarım ile Bir Gençlik Liderinin Anıları” kitap dizisinde topladı.