Gazetecilere şiddet uygulayan polisler Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında açığa alındı

Gazetecilere şiddet uygulayan polisler Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında açığa alındı
Gazeteciler Deniz Nazlım, Sibel Yükler ve Yıldız Tar hakkında açılan davada, davaya konu olan açıklamada şiddet uygulayan polislerin Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında açığa alındığı ortaya çıktı.Ankara'da, meslektaşlarının...
Gazeteciler Deniz Nazlım, Sibel Yükler ve Yıldız Tar hakkında açılan davada, davaya konu olan açıklamada şiddet uygulayan polislerin Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında açığa alındığı ortaya çıktı.

Ankara'da, meslektaşlarının tutuklanmasını protesto etmek isteyen ve gözaltına alınarak haklarında "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet” suçlamasıyla dava açılan gazeteciler Sibel Yükler, Deniz Nazlım ve Yıldız Tar'ın ilk duruşması görüldü. Gazeteciler, Ankara 71'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde hazır bulundu. Duruşmayı gazeteci Hüseyin Aykol ve DİSK Basın-İş Genel Başkanı Turgut Dedeoğlu da izledi.

Mezopotamya Haber Ajansı'nın haberine göre, gözaltına alınan gazetecilere şiddet uygulayan polislerin Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında açığa alındığı ortaya çıktı.

Duruşmada savunma yapan gazeteci Yıldız Tar, polisler tarafından darp edildiklerini ve tacize varan davranışlara maruz kaldıklarını belirtti. Tar, polis müdahalesinin herhangi bir ikaz yapılmadan gerçekleştiğini ve gazetecilere engel olduklarını ifade etti. Ayrıca, polis şiddetiyle ilgili suç duyurusunda bulunduklarını ve bu şikayeti Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdıklarını aktardı.

Gazeteci Deniz Nazlım ise benzer bir açıklamanın farklı kentlerde yapıldığını hatırlatarak, tutuklu gazetecilerle ilgili açıklama yapmak için oraya gittiklerini söyledi. Ancak polislerin kendilerini engellediğini belirten Nazlım, gözaltına alınan gazeteciler arasında yer aldı. Nazlım, polisler hakkında şikayetçi olduklarını ifade etti.

Gazeteci Sibel Yükler de polis saldırısı sırasında yaşananları anlatarak, polislerin gazetecilere "terörist" ve "anayasa manayasa yok" dediklerini belirtti. Yükler, tutuklu gazetecilere yönelik saldırıyı kınamış ve polislerin kendilerini kaldırıma doğru sürüklediğini ifade etmiştir.

Duruşmada, gazetecilerin avukatı Veysel Ok, eylemin hukuki olmadığı iddiasının polislerin kendi suçlarını örtbas etme amacını taşıdığını belirtti. Ayrıca, mahkemede dinlenilmeleri için polislerin ifadelerinin alınmasını talep etti.

Mahkeme, takipsizlik kararı verilen suç duyurusu ve o günkü olaylara ait kamera görüntülerinin istenmesine, ayrıca valiliğe yazı yazılarak açıklamanın bildirilip bildirilmediğinin sorulmasına karar verdi. Polislerin tanık olarak dinlenmesi talebi ise deliller toplandıktan sonra değerlendirilecek ve duruşma 25 Nisan'a ertelendi.