Gazetecileri Koruma Komitesi: Gazetecilik yapanlar hapiste

Gazetecileri Koruma Komitesi: Gazetecilik yapanlar hapiste
Dünya İnsan Hakları Günü olan bugün, demir parmaklıkların ardındaki gazetecilerin sayısı bu yıl zirveye ulaştı. Hapiste bulunan gazetecilerin sayısı 293’e yükselirken son bir yılda yaptığı haber nedeniyle en az 24 gazeteci...

Dünya İnsan Hakları Günü olan bugün, demir parmaklıkların ardındaki gazetecilerin sayısı bu yıl zirveye ulaştı. Hapiste bulunan gazetecilerin sayısı 293’e yükselirken son bir yılda yaptığı haber nedeniyle en az 24 gazeteci öldürüldü. Türkiye, en çok gazetecinin hapiste bulunduğu ülkeler arasında 6. sırada bulunuyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) yayımladığı son rapora göre 2021 yılında hapiste bulunan gazetecilerin sayısı, bugüne dek kaydedilen en yüksek rakama ulaştı. Söz konusu rapora göre, dünya çapında 1 Aralık itibarıyla 293 gazeteci cezaevlerinde tutuklu bulunuyor.

CPJ’nın basın özgürlüğü ve medyaya saldırılar konusundaki yıllık anketine göre, son bir senede en az 24 gazeteci yaptığı haber nedeniyle öldürüldü. Ayrıca öldürülen 18 gazetecinin ise yaptığı haber nedeniyle mi öldürüldüğü netleştirilemedi.
CPJ’ye göre, gazetecileri hapsetme nedenlerinin ülkeden ülkeye değişirken bu yıl ulaşılan rakamın yüksekliği dünyadaki siyasi çalkantıları ve bağımsız haberciliğe yönelik toleransın azaldığını ortaya koyuyor.

CPJ Genel Müdürü Joel Simon, “Bu, dünya çapında hapiste bulunan gazetecilerle ilgili olarak, CPJ’nin altı yıldır üst üste kaydettiği en yüksek rakam. Bu rakam iki içinden çıkılmaz zorluk olduğuna işaret ediyor. Hükümetler bilgiyi kontrol etmek ve yönetmek için kararlı ve bunları yapmak için gösterdikleri çabalar konusunda da oldukça arsızlar” dedi.

LİSTEDE TÜRKİYE DE VAR
Rapora göre, cezaevlerinde en fazla gazeteci olan ülke Çin. Bu ülkede 50 gazeteci, demir parmaklıklar ardında. Çin’i 26 gazeteci ile Myanmar, 25 gazeteci ile Mısır, 23 gazeteci ile Vietnam ve 19 gazeteci ile Belarus izliyor. Raporda Belarus’u Türkiye , Eritre, Suudi Arabistan, Rusya ve İran’ın takip ettiği kaydedildi.