Gazze'de yaşanan 'kıtlık' değil 'yokluk'

Gazze'de yaşanan 'kıtlık' değil 'yokluk'
Gazze'de yaşanan insani kriz giderek derinleşiyor. Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlar, bölgede gıda kaynaklarının tükenmesiyle kıtlığın eşiğine gelindiğini ve milyonlarca insanın açlıkla yüz yüze...
Gazze'de yaşanan insani kriz giderek derinleşiyor. Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlar, bölgede gıda kaynaklarının tükenmesiyle kıtlığın eşiğine gelindiğini ve milyonlarca insanın açlıkla yüz yüze olduğunu açıkladılar. BM ve Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) tarafından yayınlanan raporlara göre, Gazze'nin kuzey kesimindeki durumun özellikle vahim olduğu ve kıtlığın önlenememesi halinde felaketin kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'de 1.1 milyon kişinin gıda kaynaklarının tamamen tükendiğini ve bölgenin yakın bir gelecekte en yüksek düzeyde kıtlıkla karşı karşıya kalacağını açıkladı.

BM ve Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC), Gazze'deki 1.1 milyon kişinin gıda kaynaklarının tamamen tükendiği ve bölgenin kısa süre içinde kıtlıkla karşı karşıya kalacağını belirttiği bir rapor yayınladı. Raporda, "Çatışmalardan önce, 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 0.8'i yetersiz besleniyordu. Bugünkü rapor, Şubat ayı itibarıyla kuzeyde bu rakamın yüzde 12.4 ile 16.5 arasında olduğunu gösteriyor" ifadelerine yer verildi. IPC, Gazze'nin akut gıda güvensizliği seviyesinin 5. aşamada olduğunu belirterek, "En olası senaryoya göre, hem Kuzey Gazze hem de Gazze'de kanıtlarla IPC Aşama 5'te (Kıtlık) sınıflandırılmaktadır. Bu aşama, nüfusun yüzde 70'ini kapsamaktadır" dedi.

[caption id="attachment_592304" align="aligncenter" width="600"] (MAHMUD HAMS/AFP -Getty Images)[/caption]

IPC raporuna göre, Gazze'de akut gıda güvensizliğinin en son seviyeye ulaşarak kıtlık durumuna yaklaştığı ve bölgeye yardımların ulaşamaması ve engellenmesi devam ederse, Mayıs 2024 itibarıyla kıtlık yaşanabileceği belirtildi. IPC, "Gazze Şeridi'ndeki nüfusun tamamı (2.23 milyon) yüksek düzeyde akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıyadır. Mart ortası ile Temmuz ortası arasında, en olası senaryoya göre ve Refah'a kara saldırısı da dahil olmak üzere çatışmaların tırmanacağı varsayımı altında, Gazze Şeridi nüfusunun yarısının (1.11 milyon kişi) felaket koşullarıyla karşı karşıya kalması bekleniyor. Bu, önceki analizle karşılaştırıldığında 530 bin kişilik (yüzde 92) bir artışa işaret ediyor" değerlendirmesini yaptı.

BM yetkilileri kıtlık konusunda uyardı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de yaşanabilecek kıtlık değerlendirmelerine ilişkin, "Gazze'nin kuzey kesiminde kıtlık kapıda. Gazze'de 1,1 milyon insan, herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde, şimdiye kadar kaydedilen en yüksek insan sayısı olan felaket düzeyindeki açlıkla karşı karşıya. Bu tamamen insan yapımı bir felakettir" dedi.

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini ise kıtlık raporu sonrasında İsrail kuvvetlerinin Gazze'ye yardımların girişini engellediğini belirterek, "Gazze'de kıtlık olduğuna dair yeni verilerin ortaya çıktığı gün İsrail yetkilileri Gazze'ye girişimi engelliyor. Kuzey Gazze Şeridi'nde kıtlığın kapıda olması ve şu anda Mayıs ayına kadar gelmesi bekleniyor. Nüfusun yarısı yiyecek kaynaklarını ve başa çıkma kapasitelerini tamamen tüketmiş durumda. Felaket düzeyindeki açlık (IPC Aşama 5) ve açlıkla mücadele ediyorlar. Bu, IPC sistemi tarafından feci bir açlıkla karşı karşıya kaldığı kaydedilen en yüksek insan sayısıdır ve sadece üç ay önceki sayıyı ikiye katlamaktadır" ifadelerini kullandı.

Filistin Kızılayı: 7 Ekim'den bu yana 13 bin 790 çocuk öldü

BM kurumlarından yapılan açıklamalarda, akut gıda güvensizliği yaşayan çocukların açlık ve susuzluktan öldüğü belirtilirken, Filistin Kızılayı dün yaptığı açıklamada 7 Ekim'den bu yana 13 bin 790 çocuğun hayatını kaybettiğini bildirdi.