Gergerlioğlu için ‘hak ihlali’ kararı

Gergerlioğlu için ‘hak ihlali’ kararı
Anayasa Mahkemesi, milletvekilliği düşürülen ve tutuklanan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusunu karara bağladı. Yüksek Mahkeme, Gergerlioğlu’nun ‘siyasi faaliyette bulunma hakkı’ ve ‘ifade hürriyeti’nin...

Anayasa Mahkemesi, milletvekilliği düşürülen ve tutuklanan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusunu karara bağladı. Yüksek Mahkeme, Gergerlioğlu’nun ‘siyasi faaliyette bulunma hakkı’ ve ‘ifade hürriyeti’nin ihlal edildiğine oy birliğiyle hükmetti. Gergerlioğlu’na 30 bin lira tazminat ödenmesine de hükmeden AYM, tahliye sürecinin başlatılması için yerel mahkemeye yazı yazılmasına da karar verdi.
‘Terör örgütü propagandası yapma’ suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası alan ve bu cezası Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi tarafından onanan Gergerlioğlu’nun onama kararının Meclis Genel Kurulu’nda okunmasının ardından vekilliği düşürülmüştü. TBMM Genel Kurulu’nda ve HDP Grubu’nda bir süre oturma eylemi yapan Gergerlioğlu, daha sonra tutuklanarak cezaevine konulmuştu.
BBC Türkçe’ye konuşan TBMM Başkanlığı kaynakları, Gergerlioğlu kararının, AYM kararıyla Meclis’e dönen CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’yla ilgili kararı ile aynı olduğuna dikkat çekiyor.
Meclis kaynakları, gerekçeli kararın açıklanmasının ardından yerel mahkemenin de bu karara uyması halinde, Gergerlioğlu’nun milletvekili olarak TBMM’ye dönebileceği görüşünde.
“GERİ DÖNECEĞİM”
Bir süre TBMM Genel Kurulu’ndan çıkmayarak, protesto eylemi yapan Gergerlioğlu, AYM kararının beklenmemesine tepki göstererek, “Enis Berberoğlu’nun burada vekilliğinin düşürüldüğü zamanı hatırlıyoruz. Hepimiz protesto etmiştik ve sonra Sayın Berberoğlu buraya tekrar vekil olarak geri döndü. İkinci defa aynı olayı yaşatmak istiyorlar. Benim de buraya geri döneceğim kesindir” demişti.