Gittiğine pişman

Gittiğine pişman
ABD’nin talebi üzerine Avusturya’da kara para aklama suçlamasıyla önceki gün tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz, Viyana’da hakim karşısına çıktı. SBK, ABD’ye değil, Türkiye’ye iade edilmek istediğini söyledi. SBK’nın...

ABD’nin talebi üzerine Avusturya’da kara para aklama suçlamasıyla önceki gün tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz, Viyana’da hakim karşısına çıktı. SBK, ABD’ye değil, Türkiye’ye iade edilmek istediğini söyledi. SBK’nın avukatı Volkan Dülger, “ABD’de bu suçların yüksek cezası var. Aynı suçun Türkiye’de fazla cezası olmadığı için burada yargılanmak istiyor” dedi. 
Mahkeme, dünkü oturumda yetkisizlik kararı verdi, SBK 14 gün daha tutuklu kalacak ve Wels kentinde hakim karşısına çıkacak. Sezgin Baran Korkmaz’ın avukatı Doç. Dr. Volkan Dülger, Sezgin Baran Korkmaz’ın Türk vatandaşı olduğunu, ABD’de de soruşturma açıldığını ancak Türkiye’de dava açılmış olmasının daha önemli olduğunu anlattı:
“Aynı suçtan çifte yargılama olmaz. Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi’ni Türkiye ile Avusturya imzaladı. ABD ise bu sözleşmeyi imzalamadı. Sözleşme kriterlerine göre Türkiye’ye iade edilmeli.” 
AVUKATI: “TÜRKİYE’DE
HAPİS YATMAZ”
Avukat Dülger bu talebin nedenini de anlattı:
“Kara para aklama suçunun cezası 3 yıldan 7 yıla kadar hapis. Sezgin Baran Korkmaz, Türkiye’de bu suçtan hapis yatmaz. Türkiye’de 6 yıla kadar olan suçların zaten infazı yok. Suçlu olduğunu kabul etmiyor. Çok da sağlam gerekçeleri var. Ama karar mercii Avusturya Mahkemesi.” 

RÜŞVETİ ANLATTI MI?
SBK’nın hangi ülkeye iade edileceği bir yana Avusturya Mahkemesi’nin iki ülkeye iade etmemesi de söz konusu. 
SBK’nın ABD’li bazı yetkililere Türkiye’de kimlere rüşvet verdiğinden bahsettiği, siyasi rüşvetleri de anlatabileceğini söylediği iddia edilmişti.
Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, önceki gün Avusturya’da gözaltına alınan Sezgin Baran Korkmaz’ın iadesi için “İade işlemleri için süreci 19 Haziran tarihiyle başlatmış durumdayız” ifadelerini kullanmıştı.
TÜRKİYE’DEKİ SBK DAVASI
Sezgin Baran Korkmaz’ın da aralarında bulunduğu 10 sanığın yargılandığı ‘mal varlığı değerini aklama’ davasının ilk duruşmasının görüldüğü 17 Mayıs’ta mahkeme Korkmaz hakkında yakalama kararını kaldırarak, yokluğunda tutuklama kararı verdi. Korkmaz’ın 5 yıla kadar hapsi isteniyor. İddianamede, Korkmaz ve “çevresindeki şahısların” ortak hareket ederek ABD’deki irtibatları ile elde ettikleri “haksız kazançları çok sayıda banka işlemiyle kurmuş oldukları veya yetkilisi oldukları şirket hesaplarına aktardıkları” belirtiliyor. Duruşma 18 Ocak 2022’ye erteledi.