Gladyatörler vejeteryan çıktı

Gladyatörler vejeteryan çıktı
Efes Antik Kenti’nde gömülü Romalı gladyatörlerin kemiklerinin incelenmesi, bu savaşçıların çoğunlukla “vejetaryen” olduğunu ortaya koydu. Kanıtlar, gladyatörlerin arpa ve fasulye gibi karbonhidrat açısından yüksek ve...

Efes Antik Kenti’nde gömülü Romalı gladyatörlerin kemiklerinin incelenmesi, bu savaşçıların çoğunlukla “vejetaryen” olduğunu ortaya koydu. Kanıtlar, gladyatörlerin arpa ve fasulye gibi karbonhidrat açısından yüksek ve hayvansal protein açısından düşük bir beslenme uyguladıklarını gösteriyor.

Arkeofili’nin haberine göre araştırmacılar, Efes’teki bazı mezarlara yerleştirilmiş mermer levhalara oyulmuş bir dizi kabartmaya dayanarak, gömülü iskeletleri gladyatör olarak tanımlayabildiler. Bu rölyefler gladyatör savaş sahnelerini betimliyordu ve ölmüş gladyatörlere adanmıştı.

Ekip, “izotopik analiz” adı verilen bir teknik kullanarak iskelet kalıntılarını kalsiyum ve çinko gibi elementler açısından test edebildi. Bu analizler, gladyatör olarak tanımlanan kişilerin diyetlerini kısmen yeniden yapılandırmalarını sağladı.



Ekip, buldukları element karışımlarına dayanarak, mezardaki iskeletlerin az miktarda hayvansal protein ve bol miktarda karbonhidrat açısından zengin baklagillerin yanı sıra sağlıklı bir dozda kalsiyum yediği sonucuna vardı. Nispeten et içermeyen bu diyet, o zamanın metinlerinde de anlatılıyordu. Roma seyircisi önünde performans sergileyen bu profesyonel dövüşçülerin neredeyse tamamının diyetinde et veya süt ürünlerine dair çok az işaret vardı.

Ancak, farklı bir yapıya sahip gibi görünen iki kişiye ait kemikler de vardı. Bu iki kişi, hayvansal proteinde çok daha yüksek ve fasulye ve baklagillerde daha düşük bir diyete sahip olduklarını ortaya koyuyor. Bu durum, aslen Roma imparatorluğunun diğer bölgelerinden gelen, farklı bir diyete sahip olan gladyatörlerin de olduğunu gösterebilir.

Araştırmaya göre gladyatörler bitki küllerinden yapılan bir içecek içiyorlardı. Bitki küllerinden yapılan içecek, fiziksel yorgunluktan sonra vücudun güçlenmesine ve kemiklerin iyileşmesine katkıda bulunuyordu. Bu küllü içecek hakkındaki sonuçlar, gladyatörlerin kemiklerindeki stronsiyum seviyelerinin ölçülmesine dayanıyor.