Gobi Çölü’nde Türklerin ayak izi

Gobi Çölü’nde Türklerin ayak izi
Dünyanın en büyük çöllerinden biri olan Moğolistan’daki Gobi Çölü’nde yapılan araştırmalarda Altaylar ile Gobi arasında kültürel bağlantılara tanık olan arkeolojik belgelere ulaşıldı.Rusya’daki Irkursk Devlet Üniversitesi’nde...

Dünyanın en büyük çöllerinden biri olan Moğolistan’daki Gobi Çölü’nde yapılan araştırmalarda Altaylar ile Gobi arasında kültürel bağlantılara tanık olan arkeolojik belgelere ulaşıldı.

Rusya’daki Irkursk Devlet Üniversitesi’nde tarih fakültesinde çalışan Prof. Dr. Semih Güneri, çalışmalarda Türklere ait kaya resimlerinin varlığıyla karşılaştıklarını, bölgede üst paleolitik çağ, yani eski taş çağı yerleşim izlerine rastladıklarını söyledi. Güneri, “Çöl bölgesinde bu tür erken yerleşme yerlerinin varlığı heyecan verici. ‘Bu topraklarda Türkçe konuşan halkların tarihi bu kadar erkene gidiyor olabilir mi’ sorusuna yanıtlar arayacağız” dedi. Güneri, sözlerine şöyle devam etti:


“Gobi bölgesinde tahminlerimizin çok ilerisinde petroglif kaydı yaptık. Altaylardan itibaren doğu-batı yönde iki bin kilometre mesafeye yayılan kaya resimlerinin Ulanbator’dan itibaren güneye yönelerek 700 kilometrelik hat üzerinde yoğunlaştığını izledik. Bu hat paleolitikten itibaren Bozkır Kavimleri’nin Sarı Nehir boylarına, Helan Dağları üzerinden Çin ovalarına yönelen akınları sırasında kullandıkları en işlek yoldur. Petrogliflerin yoğunluğu bunun en somut kanıtıdır. Gobi üzerinden geçen bu petroglif hattının Çin (İç Moğolistan) tarafındaki uzantısını 2013 Çin Halk Cumhuriyeti araştırmalarımız sırasında izlemiştik.”