Görüşme aynı açıklamalar farklı

Görüşme aynı açıklamalar farklı
ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmauel Macron’la bir telefon görüşmesi yaptı. Ancak yapılan görüşmede gündeme gelen Tayvan konusunda iki ülkeden farklı açıklamalar geldi. ABD doğrudan Tayvan’a atıfta bulunurken...

ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmauel Macron’la bir telefon görüşmesi yaptı. Ancak yapılan görüşmede gündeme gelen Tayvan konusunda iki ülkeden farklı açıklamalar geldi. ABD doğrudan Tayvan’a atıfta bulunurken Fransa’nın açıklamasında Tayvan’ın adı geçmedi.

VOA Türkçe’nin haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Tayvan konusundan doğrudan bahsedilmedi. Açıklamada hem ABD hem de Fransa’nın Hindistan-Pasifik bölgesinde seyrüsefer özgürlüğü dahil uluslararası hukuku destekledikleri belirtildi.

Beyaz Saray’dan telefon görüşmesine dair gelen yazılı açıklamadaysa “Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarın korunması önemi iki lider tarafından teyit edilmiştir” denildi.

Fransız gazetesi Les Echos’a bir röportaj veren Macron, dünya meseleleri konusunda Avrupa Birliği’nin Washington ve Pekin’den farklı olarak “üçüncü bir kutup” olması gerektiğini söyledi. Macron, Tayvan konusunda da Amerika’nın tavrı ve Çin’in aşırı tepkileriyle bir yönelim içerisinde olunmaması gerektiğini belirtti.

Söz konusu açıklamaları Macron, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Pekin ziyareti sırasında yaptı. Böylece Macron, AB’nin Çin konusundaki farklı düşüncelerine dikkat çekerken Washington’un bundan çok memnun olmadığı biliniyor.

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang de dün yaptığı bir açıklamada, Tayvan Boğazı’nın iki yakasının da Çin’e ait olduğunu söyledi. Çin Dışişleri Bakanı, “Tayvan’da statükoyu bozmaya çalışanlar, ateşle oynayanlar kendilerini yakacaklar” dedi.