"Görüşmelerde kritik noktalarda yakınlaşmalar var"

"Görüşmelerde kritik noktalarda yakınlaşmalar var"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelerde kritik noktalarda yakınlaşmalar olduğunu söyledi. Hürriyet gazetesine konuşan Çavuşoğlu, tarafların “ilk dört maddede hemen hemen anlaştıklarını”...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelerde kritik noktalarda yakınlaşmalar olduğunu söyledi. Hürriyet gazetesine konuşan Çavuşoğlu, tarafların “ilk dört maddede hemen hemen anlaştıklarını” kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya lideri Putin ile yaptığı görüşmeden yansıyan bilgilere göre, Ukrayna’da anlaşma için Kremlin 6 temel talep dile getiriyor. Bunlar arasında, Ukrayna’nın tarafsızlığını garanti etmesi, NATO’ya üye olmayacağını açıklaması gibi daha önce dile getirilen talepler bulunuyor. Putin’in ülkenin “Nazi düşüncesinden arındırılması” olarak adlandırdığı bir madde anlaşma talepleri arasında yer alıyor. Türkiye Nazizm’in kınanması gibi kolay bir yolla bu talebin aşılabileceği görüşünde. Ukrayna’da Rusça’nın kullanımının koruma altına alınması da “karşılanabilir” talepler arasında gösteriliyor. Bu dört talebin arkasından Donbass ve Kırım’ın statülerini ilişkin talepler sıralandı.

“GERİ ADIM ATMAZLARSA…”
Çavuşoğlu’nun kritik noktalarda yakınlaşmalar varken Kırım ve Donbass’ın statüsü üzerine müzakereleri mi kast ettiği net değil. Bakan bu noktada, “Bazı konularda kararın liderler düzeyinde verilmesi gerekiyor” mesajını veriyor. Mevlüt Çavuşoğlu, ateşkes konusunda da “Eğer taraflar mevcut pozisyonlarından geri adım atmazlarsa umutlu olduğumuzu söyleyebiliriz” dedi.