Greta Thunberg İsveç meclisi önünde oturma eylemi yaptı

Greta Thunberg İsveç meclisi önünde oturma eylemi yaptı
Aralarında İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in de olduğu onlarca eylemci, İsveç Parlamentosu önünde oturma eylemi yaptı. Protestocular, iklim krizinin etkileri karşısında siyasi eylemsizliğe tepki gösterdi.Greta Thunberg,...
Aralarında İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in de olduğu onlarca eylemci, İsveç Parlamentosu önünde oturma eylemi yaptı. Protestocular, iklim krizinin etkileri karşısında siyasi eylemsizliğe tepki gösterdi.

Greta Thunberg, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Biz, İsveç Parlamentosu Riksdag'a girişleri engelleyen bir grup genç insanız; bunu hayatımızı destekleyen sistemlerin ve iklim krizi sonucu halihazırda öldürülen insanların yok edilmeye devam etmesini protesto etmek için yapıyoruz" diye konuştu. "Buna artık bir son verilmeli" diyen Thunberg, "Artık bıktık" ifadelerini kullandı. Siyasetçilere eyleme geçmediğini söyleyen iklim aktivisti, "Hâlâ yanlış yöne doğru gidiyoruz. (Karbon) salımları artıyor" dedi.

'Şimdilik buradayız'

"Şimdilik burada kalıyoruz" diyen Thunberg, geçen yıl İsveç, Norveç ve Almanya'nın da aralarında olduğu ülkelerde polis tarafından gözaltına alınmış ya da eylem alanından uzaklaştırılmıştı. Şubat ayında İngiltere'nin başkenti Londra'da hakim karşısına çıkan Thunberg, kamu düzenine aykırı davrandığı suçlamasından beraat etmişti. Mahkeme, polisin Thunberg'i ve diğer eylemcileri gözaltına alma yetkisinin bulunmadığına hükmetmişti.

Thunberg, bugünkü eylem sırasında yaptığı açıklamada, "İklim krizi, sadece kötüye gidiyor. Dolayısıyla bu hepimizin sorumluluğu; fırsatı olan herkes eylemde bulunmalı. Yapabilecek herkesi bize katılmaya, iklim adaleti hareketine katılmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.