20 yıllık Dara Aile Çay Bahçesi, valilik kararıyla müftülüğe devredildi
Mardin'in merkez Artuklu ilçesinde 20 yıldır çay bahçesi olarak faaliyet gösteren işletme, Mardin Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı İl Müftülüğü’ne devredildi.
Kentte, sadece Ahmet Kaya şarkılarının çalınması nedeniyle “Ahmet Kaya Çay Bahçesi” olarak bilinen Dara Aile Çay Bahçesi’nin sözleşmesi, sürenin bitmesine daha 29 yıl olmasına rağmen valilik tarafından tek taraflı olarak feshedildi.
Sözleşme feshedildikten sonra işletmenin sahibi Yusuf Keleş’e yeri boşaltması tebliğ edildi. İlçede uygun çay fiyatları nedeniyle öğrencilerin, işçilerin, memurların, işsizlerin uğrak yeri olan çay bahçesinin devredilmesine gerekçe olarak ise “söz konusu yeri bir kamu kuruluşunun istemesi” gösterildi. İşletme sahibi Keleş, “Ahmet Kaya’nın sesine ve müziğine dönük bir tahammülsüzlük” olarak değerlendirdiği kararı yargıya taşıyacak
‘Müftülük çalışanın ekmeğiyle oynadı’
İşletmenin kentteki yoksul kesimin ucuz çay içebildiği tek yer olduğunu belirten Keleş, benzer başka bir işletmenin bulunmadığını söyledi. Keleş, “Burada 12 kişi istihdam ediliyor. Aileleriyle beraber yaklaşık 50 insan buradan ekmek yiyor. Maalesef yaptığımız bütün görüşmelerden bir sonuç alamadık. Bize işletmenin Mardin İl Müftülüğü’ne devredildiği iletildi. Müftülük buradaki çalışanların ekmeğiyle oynayarak, mağdur etti” ifadelerini kullandı.
‘Ahmet Kaya’nın sesine tahammülsüzlük varmış gibi’
İşletmenin yan tarafında olan cami cemaatinin de nefes aldığı, çay içtiği bir mekan olduğuna işaret eden Keleş, “Caminin altında bir sürü dükkan var. Müftülük buraya mı muhtaç? İhtiyaç varsa caminin altındaki dükkanlar daha büyük. Onları kiraya vermeden değerlendirebilir. İlle de buradaki insanları mağdur etmek, insanları ekmeğinden etmek zorunda mı? Valilik ve müftülüğün Ahmet Kaya’nın sesine tahammülsüzlüğü varmış gibi bir sezgi içindeyiz” diye belirtti.
‘Çevredeki esnaf da durumdan etkilendi’
İşletmenin kapatılmasının çevredeki esnafa da zarar vereceğini dile getiren Keleş, şöyle devam etti: “İnsanlar burada ucuz çay içip, çevredeki lokantalardan ucuz yemek yiyebiliyordu. Karşımızdaki dönerci 20 kilo döner satıyordu, kapalı olduğumuz için 6 kiloya kadar düşmüş. Çünkü insanlar buraya gelip, karşıdan bir döner istiyordu. Ama maalesef bunu bize çok gördüler.
Keleş, hukuk mücadelesi vereceklerini belirterek, “Takdiri de Mardin halkına bırakıyoruz” dedi.
Kaynak:Mezopotamya Haber Ajansı, Alıntı