Abdulkadir Selvi: İklim değişiyor; Türkiye, AB perspektifine döndü

Abdulkadir Selvi: İklim değişiyor; Türkiye, AB perspektifine döndü
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugün yayımlanan köşe yazısında "Türkiye’nin yeniden AB perspektifine kavuşması evin içinde de birtakım düzenlemeler yapmamızı gerektirecek. En azından festivallerde sanatçıların konserlerinin...

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugün yayımlanan köşe yazısında "Türkiye’nin yeniden AB perspektifine kavuşması evin içinde de birtakım düzenlemeler yapmamızı gerektirecek. En azından festivallerde sanatçıların konserlerinin iptal edildiği, seçilmiş milletvekili Can Atalay’ın hapiste tutulmaya devam edildiği bir Türkiye olmaktan çıkarız." ifadelerini kullandı.

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen NATO Zirvesi’nde Türkiye’nin İsveç’in üyeliğine onay vermesi hem dünyada hem Türkiye’de öne çıkan gündem maddesi oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve öncesinde yaptığı açıklamada İsveç’in üyeliğine onay için Avrupa Birliği üyeliğini öne sürmüş ve “Siz Türkiye'nin AB'de önünü açın, biz de İsveç'in önünü açalım” demişti.

Erdoğan, NATO zirvesinin başlamasından önce İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir araya geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de hazır bulunduğu üçlü görüşmede İsveç’in üyeliği konusunda mutabakata varıldı.

Batı ile ilişkilere dair farklı yaklaşım

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB şartını öne sürmesiyle ilgili "Seçimleri ardından yeni hükümet kurulduğu günden bu yana batı ile ilişkilere dair yaklaşım farkı dikkatimi çekiyordu" dedi. Selvi özetle şunları yazdı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliğinin gündemde olduğu Litvanya’ya hareket ederken Türkiye’nin, Avrupa Birliği üyeliğini gündeme getirmesi benim açımdan sevindirici oldu.

Ben Türkiye’nin AB perspektifini kaybetmemesini savunan birisiyim. Türkiye’nin, AB değerlerinden uzaklaşmasının yararına inanmıyorum.

İsveç’in NATO’ya üyeliği karşısında varılan mutabakat NATO’nun resmi internet sitesinde yayınlandı. Türkiye, PKK, YPG ve FETÖ’yle mücadelesini NATO’nun resmi belgeleri arasına sokmayı başardı.

İsveç’ten destek

Ama ben işin AB boyutunu daha çok önemsedim. Çünkü İsveç’in NATO’ya üyeliği NATO’yu ama AB konusu doğrudan bizi ilgilendiriyor. O nedenle varılan mutabakattaki, “İsveç, Türkiye’nin, Türkiye-AB gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil AB’ye üyelik sürecinin yeniden canlandırılması konusundaki çabalara aktif destek verecektir” taahhüdünü önemsedim.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in, “AB-Türkiye işbirliğini tekrar ön plana almak ve ilişkilerimizi yeniden canlandırmak için önümüzdeki fırsatları konuştuk” dedi.

Tüm bunlara bakarak, Türkiye ile AB arasındaki iklimin değişip baharın geldiğini savunacak kadar tecrübesiz değilim.

AB’ye üyelik bizim için o kadar önemli. Ama 50 yıldır AB kapısından bekletildiğimiz de bir gerçek.

İsveç’in NATO üyeliği karşısında Türkiye’nin AB’ye tam üye yapılacağını düşünmüyorum. İlişkiler canlanacak. Ama daha da önemlisi...

Türkiye, yönünü Avrupa Birliği’ne çevirdiği zaman, bu özgürlükler açısından Türkiye’yi başka bir iklime taşıyor. Özlediğimiz bir iklime. AB’ye tam üyelik hedefine yürüdüğümüz süreçte Türkiye, Akdeniz havzasında en çok doğrudan yabancı sermaye yatırımını çeken ülke olmuştu.

Can Atalay

Türkiye’nin yeniden AB perspektifine kavuşması evin içinde de birtakım düzenlemeler yapmamızı gerektirecek.

En azından festivallerde sanatçıların konserlerinin iptal edildiği, seçilmiş milletvekili Can Atalay’ın hapiste tutulmaya devam edildiği bir Türkiye olmaktan çıkarız." (Kısa Dalga)

Yazının tamamı