Adalılar belediye başkan adayları için deklarasyon yayınladı: Faytonun geri gelmesi taleplerin arasında

Adalılar belediye başkan adayları için deklarasyon yayınladı: Faytonun geri gelmesi taleplerin arasında
Ada Dostları Derneği, 31 Mart yerel seçimleri için yayınladıkları deklarasyonda siyasi partilerin belediye başkan adayları için taleplerini sıraladı. Adalılar, faytonun geri gelmesini deklarasyon talepleri arasına ekledi.Siyasi...
Ada Dostları Derneği, 31 Mart yerel seçimleri için yayınladıkları deklarasyonda siyasi partilerin belediye başkan adayları için taleplerini sıraladı. Adalılar, faytonun geri gelmesini deklarasyon talepleri arasına ekledi.

Siyasi partiler 31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçim için çalışmalarına hız verirken İstanbul'da Ada Dostları Derneği bir deklarasyon yayınladı. Deklarasyonda adaların sorunları ve bu sorunların çözümüne ilişkin talepleri sıralandı. Bu talepler arasında, faytonların tekrar Adalar'a getirilmesi ve motorlu araçların kaldırılmasının istenmesi dikkat çekti. Deklarasyonda, öne çıkan talepler şöyle:

Gazete Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın haberine göre, Deklarasyonda adaların sorunları ve bu sorunların çözümüne ilişkin talepleri sıralandı. Bu talepler arasında, faytonların tekrar Adalar'a getirilmesi ve motorlu araçların kaldırılmasının istenmesi dikkat çekti. Deklarasyonda, öne çıkan talepler şöyle:

Yaz-kış nüfus farkına uygun çözümler üretilmeli. Belediye yönetimi, şehrin bir sayfiyesi olan Adalar’ın kültürel, doğal ve tarihi mirasını koruyacak, geliştirecek bir vizyona sahip olmalıdır.

Adalar ilçesinde, orman alanları yeteri kadar korunmamakta, kıyı çizgisi kuralı ihlal edilmekte, plajların neredeyse tamamı kaçak işletmeler tarafından işgal edilmekte, temizlik, estetik, kültür ve sanat politikalarında yönetim stratejisi bulunmamaktadır. Yeni belediye yönetimi, Adalar’ın SİT Alanı statüsünün bütüncül bir şekilde korunmasını sağlayacak bir misyon ve vizyona sahip olmalıdır.

Yerinden yönetim esaslarının uygulanabileceği yegâne yerleşim birimi Adalar’dır. Bu çerçevede, belediye önünde her hafta pazar günleri halk forumları yapılmalı, yerel yönetim halka sürekli hesap vermelidir. Kışlık adalıların tanışması ve kaynaşması için yaygın etkinlikler düzenlenmeli, gerçek adalıların tüm kararlara katılımı sağlanmalıdır.

Sahillerde kesintisiz dolaşmak tüm yurttaşların anayasal hakkıdır. Sahillerde bulunan ve kıyı çizgisini ihlal eden işletmeler sorunu esnaf ve belediye arasında yapılacak müzakere ile çözülmeli ve kanuna uygun hale getirilmelidir.

Tüm Adalar’daki kaçak plaj işletmesi sorunu acilen çözülmelidir. Turizm ruhsatı bulunmayan plajlar derhal mühürlenmelidir. İşletme ruhsatı bulunmayan plajlar ile ruhsatının kapsamına uygun davranmayan işletmeler derhal kapatılmalıdır.

Adalar’a bayram tatillerinde ücretsiz ulaşım olmamalı, orantısız ve niteliksiz turizme engel olunmalıdır.

Adalar halkının malumu olan tüm sorunları çözemeyecek olanlar göreve gelmemeli, yönetime aday olanlar bu sorunları bilerek aday olmalı, göreve geldikten sonra da sorunları çözmelidir.

Avrupa’nın büyük kentlerinde dahi bisiklet kullanımı yaygınlaşırken Adalar gibi bir sayfiyede motorlu araç kullanımının sürekli çoğalması kabul edilemez.

Adalar kültürünün ayrılmaz bir parçası olan faytonlar her Ada’da belli lokasyonlarda faaliyet göstermek ve turizm amaçlı kullanılmak üzere yeniden faaliyete geçmelidir. Atlı polis ve atlı zabıta olmalı, motorlu taşıtlar sadece acil durumlar için hareketsiz olarak kızakta beklemelidir.

Ada Dostları Derneği Başkanı avukat İbrahim Aycan, deklarasyonu, Adalıların ezici çoğunluğunun ortak düşüncesini, beklentilerini ve umudunu yansıtmak için yayınladıklarını söyledi.

'Kötü gidişe dur demenin yolu'

"Bazı detaylar tartışılabilir ancak genel hatlarıyla hiçbir siyasi partinin itiraz edemeyeceği bir metin yayınladık" ifadelerini kullanan Aycan şöyle konuştu:

"Deklarasyonun bir çağrı şeklinde ortada kalmaması için ikinci adım olarak muhataplarımızın ve sivil toplumun imzasına açtık. İmza aşaması devam ediyor. Yönetime aday adayı olan birçok kişi metnimizi imzaladı. Siyasi parti ilçe başkanlarının çoğu metne katıldıklarını bildirdiler, imzalamaya devam ediyorlar. Muhtar adayları da sırayla imzalıyor. Örneğin Büyükada ve Heybeliada’nın muhtarları imzaladı.

İmza atmakta çekingen davrananları ise sivil toplum kuruluşu olarak uyarıyoruz: Bu deklarasyon, Adalar’ın sorunlarını tespit etmek için yıllardır yapılan çalışmaların özüdür. Yapılması gerekenleri özetleyen bir vizyon belgesidir. Birçok kurum ve kuruluşun yaptığı çalışmalardan ve 1989 yılında kurulan derneğimizin müktesebatından süzülüp gelen bir tecrübenin özetidir. Şeffaflığı ve iyi bir idareyi Adalar halkı da hak ediyor. Kötü gidişe dur demenin yolu bu talepler silsilesini eksiksiz bir şekilde yerine getirmektir."

'Adaların sorunlarını bilmeyen kimse yok'

Aycan, sorunları çözmeyenlerin aday olmaması gerektiğini söyledi: "Herkesin çözülmesinde ittifak ettiği ancak bir türlü çözülmeyen sorunlara dair tüm partiler taahhüt vermelidir. Eğer bizim metnimizi beğenmemişlerse şapkayı önlerine koysunlar. Yönetime aday olanlar şimdiye kadar kendileri bir vizyon belgesi hazırlamış olmalıydılar. Çünkü Adalar’da yaşayıp da Adalar’ın sorunlarını bilmeyen kimse yok. Bu metne imza atmıyorlarsa kötü gidişi durdurma ve şeffaf kamu yönetimi iradelerinin de bulunmadığı sonucu çıkacaktır. Hatta bu metne imza atmayan ve ortak aklın ürünü olan talepleri yerine getireceğini taahhüt etmeyen bir kişinin hangi partiden olursa olsun belediye başkanlığına ve meclise de seçilmemesi gerekir."