Ankara’da sağlıkçıların yemeğinden kurt ve salyangoz çıktı

Ankara’da sağlıkçıların yemeğinden kurt ve salyangoz çıktı
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, sağlık emekçilerinin yemeğinden kurt ve salyangoz çıktı. Hastanende çalışan sağlık emekçilerinin aktardığı bilgiye göre, bu durum bu hafta içerisinde iki kez gerçekleşti.Ankara...

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, sağlık emekçilerinin yemeğinden kurt ve salyangoz çıktı. Hastanende çalışan sağlık emekçilerinin aktardığı bilgiye göre, bu durum bu hafta içerisinde iki kez gerçekleşti.

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çıkan personel yemeğinde aynı hafta içinde iki kez kurt ve salyangoz çıktı. Hastanede çalışan sağlık emekçilerinin aktardığı bilgilere göre 15 Aralık’ta çıkan bezelye yemeğinden salyangoz, 18 Aralık’ta çıkan pilavdan da kurt çıktı.

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre,Yemeklerden böcek, kurt, salyangoz çıkmasının yeni bir şey olmadığını, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi dahil pek çok hastanede hemen her gün benzer sorunlarla karşılaştıklarını anlatan Sağlık Emekçileri Sendikası Ankara Şube Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya, “250 yatak üzerindeki hastanelerde hem personel hem hastalar hem refakatçiye yemek çıkıyor. Toplu yemek yapımı ve birleşik yemek ihaleleri bu sonucu doğuruyor” dedi.

“Fedakarlık yapılan ilk kalemde yemek bütçesi oluyor”

Yemek ihalelerinde bütçe baskısı olduğunu belirten Yalçınkaya, “İhaleler döner sermaye bütçesinden yapılıyor ve fedakarlık yapılan ilk kalem de yemek bütçesi oluyor. Nitelikli bir kontrol mekanizması da oluşturulamıyor” ifadelerini kullandı.

“Sağlıklı bütçe ayrılmazsa sağlıklı yemek yapılamaz”      

Yemek firmalarının da siyasetle ve bürokrasiyle yakın ilişkisi olduğunu da vurgulayan Yalçınkaya, “Sağlıklı bütçe ayrılmazsa sağlıklı yemek yapılamaz. İhaleler ve ihale sonrası denetimlerde siyaset, bürokrasi ve firma ilişkisi de bu kadar iç içe geçmemeli. Ve burası denetlenebilir bir alan olmalı. Ayrıca yemekle ilgili komisyonlarda tüm sendikaların birer temsilcisi mutlaka olmalı. İş sağlığı ve iş güvenliği komisyonlarının da bu alana müdahil olması gerekiyor” diye konuştu.

Sayıştay bile ‘kantarın topuzu kaçtı’ diyor

Bu konuya dair Sayıştay raporunda da önemli bulgular olduğunu belirten Yalçınkaya, “Sayıştay raporunda 15 sayfa yemek firmalarının ilişkin ihalelerindeki sorunlara yer ayırdı. Demek ki sadece bizim için sorun değil. Kantarın topuzunun kaçtığına dair veriler Sayıştay raporlarında var” diye konuştu.

Yalçınkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlık Bakanının makamının bulunduğu Sağlık Bakanlığı penceresi Bilkent Şehir hastanesine bakıyor. Bizim yemek konusunda en fazla sorun yaşadığımız hastane. Bakanın dibindeki hastanede sorun çözülemiyorsa demek ki sorun çözülmek istenmiyor.”